Ако знаете какво да гледате, изобщо не е трудно да разпознаете измамните имейли. Те често са написани на развален английски (български) и може дори да съдържат една или друга версия на клишето за закъсалия нигерийски принц – с което интернет се шегува от години.

Ще си помислите, че сценарият е изчерпан, но днешните проучвания сочат, че това далеч не е вярно. Парадоксално, колкото повече хора го разпознават, толкова по-ефективно действа.

През 2012 г. Мicrosoft Research публикува изследване, което установява защо измами от типа на тези с нигерийския принц са толкова устойчиви с годините. Те откриват, че причината е именно тяхната популярност. Тъй като голяма част от интернет потребителите e обучена да разпознава измамата, малката част, която отговаря, е по-склонна да пренебрегне предупредителните сигнали и да изпрати пари.

Докато един по-изпипан имейл може да привлече вниманието на повече хора, много от тях ще са „фалшиви положителни“ – които ще преустановят контакта с измамниците преди да изпратят пари. А един отвсякъде очевиден имейл стеснява набора от отговарящи до най-най-наивните индивиди – точно тези, които измамниците търсят.

Когато получите имейл от някой представител на нигерийското кралско семейство или подобен персонаж, който ви иска пари, най-доброто, което можете да направите е да го запратите, където му е мястото – в „Кошче“. Но авторът на цитираното изследване има по-различно предложение – като се заиграете с тях и им изгубите колкото е възможно повече време. Ако ви е интересно как – гледайте тази невероятно забавна TED презентация.

Източник: Mental Floss