Мислите си, че когато кликнете Delete, изтривате своя имейл? Помислете отново.

Когато потребител избере тази команда, писмото става невидимо за него и незабавно се превръща в кандидат, върху който да бъде презаписана на нова информация. Докато това нещо не се случи обаче, имейлът продължава да съществува. Той дори може да се запази за по-дълъг период от време и на сървърите на компанията. Така че дори и да го махнете от вашия компютър, той все още ще е на разположение на основния сървър.

Предвид факта, че хостинг компаниите, занимаващи се с имейли, са задължени по закон да предават всякаква потребителска информация на пазителите на реда и разузнавателните агенции (срещу съответното разрешително, а напоследък – дори и без подобен документ), трябва винаги да имате предвид следното. Вашият имейл може и никога да не бъде изтрит.

„Според мен най-важното нещо, което хората трябва да разберат е, че те реално не могат да изтрият наистина каквото и да било - заяви Хани Факури, адвокат от Electronic Frontier Foundation пред Daily Dot. – Когато става дума за имейл, провайдърът вероятно разполага и с бекъп, дори и да го изтриете. Именно поради тази причина EFF е твърдо против политиките на задържане на информация.“

И все пак – положението не е съвсем безнадеждно. Може да направите така, че достъпът до вашия имейл да бъде максимално труден. Това обаче ще го направи и труден за употреба. В своя материал „Не бъдете като Петреърс: Как да имаме анонимни имейл акаунти“ организацията отбелязва следното: „Сегашното състояние  на инструментите за анонимна комуникация не е перфектно. Съществуват обаче стъпки, които, ако бъдат следвани точно, може и да успеят да предпазят шефа на ЦРУ, командирът на американските войски в Афганистан и техните приятели от подобни безпроблемни навлизания в личното им пространство.“

Ключовите думи обаче са „точно“ и „може и“. 

Чрез енкрипция и анонимен уеб-базиран имейл акаунт, направен през Tor или Circumventor (инструменти, скриващи вашия IP адрес), може и да се защитите от все по-алчните власти. Важно е да се отбележи обаче, че която и да е имейл услуга да решите да използвате, тя може и да пази копия на имейлите, които изпращате. Това, наред с контекстуалната информация (лична информация за вашите години, професия, местоживеене и т.н.), би било достатъчно за един изследовател да ви идентифицира. 

EFF отбелязва, че Hushmail позволява на потребителите да правят имейл акаунти през Tor. Други обаче не окуражават подобни действия, дори ги забраняват. Hushmail гарантира, че нито един служител на компанията не може да компрометира вашата самоличност (в миналото обаче тя съвсем доброволно и пъргаво е предавала потребителска информация).

Ще трябва да прибегнете и до услугите на софтуер за „сигурно изтриване“, като Eraser, ако искате наистина да премахнете конкретен файл. Проблемът в случая е, че дори и да го махнете от машината, дори и негово копие да не се пази на сървърите на компанията, пак остават следи, които подсказват някогашното наличие на имейл.

„Дори и файлът да е напълно изтрит – предупреждават от EFF – неговото име вероятно ще продължи да съществува известно време на компютъра ви.“ Така например заглавието на документ от Microsoft Word може да бъде открито в менюто Recent Documents, дори и самият имейл, написан в програмата, да е премахнат.

Логин информацията обикновено също се запазва. „Уебмейл доставчици като Google, Yahoo и Microsoft я пазят(обикновено за повече от една година). В нея се съдържат данни за IP адресите, от които даден потребител се е логвал“, пише Крис Шогойан от American Civil Liberties Union.

Освен това ако ползвате въпросната имейл услуга (например Gmail) от компютър, чийто IP адрес е видим, тази информация може да се използва за проследяване и възстановяване на целия разговор.

„Имейл сигурността в пълния смисъл на тази дума е мит“, категоричен е Ян Лионс.

С други думи - следващият път, когато решите да използвате Gmail, имайте едно наум.

Източник: Mashable