Знаем за съществуването на COVID-19 от приблизително половин година. Преди почти 4 месеца Световната здравна организация обяви пандемия.

Броят на заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нараства. Но същото важи и за познанията ни за него, за начина, по който се разпространява, по който заразява телата ни и симптомите, които предизвиква.

Ето 4 от най-необичайните неща, които научихме през последните месеци за COVID-19.

Засяга начина, по който кръвта се съсирва

Много възпалителни заболявания, включително инфекции, се свързват с висок риск от кръвни съсиреци. При COVID-19 обаче това е много по-силно изразено.

Ако кръвните съсиреци са достатъчно големи, те могат да попречат на кръвта да тече в кръвоносните съдове. Това от своя страна ще лиши части от тялото ни от кислород.

Ако подобно нещо се случи в коронарна артерия, която доставя кръв до сърцето, човек би могъл да получи инфаркт. В дробовете – белодробен емболизъм. В мозъка – инсулт (нещо, което сме виждали при млади хора с COVID-19, при които няма други рискови фактори).

Критично болните пациенти с COVID-19 в интензивните отделения са изложени особено много на риск от кръвни съсиреци.

Едно изследване открива, че 49 процента от пациентите са със съсиреци в дробовете. Други изследвания показват, че 20-30 процента от критично болните хора с COVID-19 имат кръвни съсиреци.

Можете да изгубите обонянието си

Вече знаем, че COVID-19, подобно на други вирусни инфекции, може да доведе до аносмия – т.е. загуба на обонянието.

Изследване открива, че около 5 процента от хората, приети в болница с COVID-19, са засегнати от подобно нещо. Други пък с умерени симптоми твърдят, че внезапно са го загубили (след време то се е възстановило).

Ансомнията вече присъства в списъка с потенциални симптоми на COVID-19.

Всеки, който е хващал стандартна настинка, знае, че запушеният нос може да засегне обонянието. При COVID-19 обаче нещата стоят по по-различен начин. Хората губят обонянието си без да имат течащ или запушен нос.

Може би вирусът засяга рецепторите, преди да навлезе в клетките. Знаем, че тези благодарение на тези ACE2 рецептори вирусът навлиза в други части на тялото (включително дробовете).

Някои хора, които са загубили обонянието си, твърдят, че са забелязали намаление или пълна загуба и на усещането за вкус.

Може да предизвика сериозни възпалителни заболявания при децата

COVID-19 се отличава и с това, че засяга децата изключително слабо (поне в сравнение с много други респираторни инфекции).

Лекари от Европа и Великобритания обаче, които са преглеждали голям брой деца с COVID-19, са забелязали необичайно, но сериозно възпалително заболяване при тях. То е известно като „многосистемен възпалителен синдром при децата“ (или MIS-C).

От изследвания, проведени във Великобритания, Италия и Франция, повечето от децата с това сериозно заболяване най-вероятно са изкарали COVID-19.

Симптомите варират. Основните обаче са висока температура, обриви, симптоми, свързани с червата (повръщане, кормени болки, диария). Някои деца развиват и сърдечни усложнения.

Тези симптоми наподобяват и други състояния, като болест на Кавазаки и токсичен шоков синдром.

Според учените не вирусът предизвиква MIS-C, а имунната реакция на тялото ни към него (може би много след момента на зараза с COVID-19).

Може да се пренася от хора на животни и обратното

В началото на пандемията знаехме, че SARS-CoV-2 се е зародил в животните, след което се е прехвърлил на хората. Ние обаче не бяхме сигурни дали може да се пренесе обратно на животни (и например да зарази домашните ни любимци).

Днес вече знаем, че хората могат да предадат COVID-19 на домашни или хванати в плен диви животни (котки, кучета, тигри).

В Нидерландия имаше случаи на коронавирус във ферми за норки. Изследователите вярват, че заразен работник е предал болестта на животните. Те са развили вирусна пневномния, която впоследствие са предали на двама други души – първият документиран случай на предаване на коронавируса от животно на човек след появата му в Китай.

Автор: Санджая Сенанаяке, професор по медицина, лекар, специализирал в инфекциозните заболявания. Австралийски национален университет.

Източник: The Conversation, статията е публикувана под лиценза Creative Commons.