Забелязали ли сте, че обикновено човекът, който знае най-малко по дадена тема, често е най-уверен в знанията си по нея и не крие "компетентното" си мнение? 

Това е типична ситуация, която може да бъде обяснена от ефекта на Дънинг-Крюгер – когнитивно пристрастие, при което хората с ограничени способности в дадена сфера надценяват многократно своята собствена компетенция. Колкото по-малка е тази способност, толкова по-надценена е компетенцията.

Ефектът е представен изключително добре в това анимирано видео на TED-Ed от самия Дънинг Крюгер – професора по психология от Мичиганския университет, който, заедно със своя колега Джъстин Крюгер, описва феномена.

През 1999 г. двамата написват научен труд, озаглавен: „Неспособни и неосъзнаващи го: Как трудностите в разпознаването на собствените слабости води до повишена самооценка“. Те тестват способностите на голяма група от хора в три различни сфери – хумор, граматика и логика. Впоследствие подканват участниците да самооценят собствените си умения.

Интересното е, че онези, които се справят най-зле на теста, са най-склонни да надценяват собственото си представяне и способност. „Не само че тези хора достигат до погрешни заключения и правят злощастни избори, но и тяхната некомпетентност ги ограбва от метакогнитивната способност да я осъзнаят“, заключват авторите на изследването.

Откритията им впечатляват мнозина и, както може да видите във видеото по-долу, това е феномен, който впоследствие се наблюдава многократно в повече от 100 изследвания.

Приятно гледане!

Налични са субтитри на български.