Човешкото тяло е истинско чудо на природата, което вече хилядолетия наред се приспособява към актуалните ни потребности и условия на живот, като непрекъснато се развива. С помощта на изследванията в медицината и техниката междувременно можем да балансираме и лекуваме много неща, в които предците ни са се проваляли. Но колко невероятна е човешката анатомия често разбираме едва когато обърнем внимание на някои шантави детайли. Кой би допуснал всички тези странности?

1. Ръцете на пеленачето са толкова силни, че могат да издържат тежестта на цялото му тяло. Не е ли поразително, че на тази крехка възраст в малките ръчички има толкова сила?

2. Ако кръвоносните съдове на възрастен се навържат един за друг, биха образували върволица, дълга 96 560 километра. За сравнение – обиколката на Земята по протежение на един меридиан е около 40 000 км.

3. Хора, които са израснали в ерата на черно-белите телевизори, са склонни да сънуват черно-бели сънища. Следващото поколение вече сънува цветни.

4. Теоретично нашите мускули са в състояние да вдигат товари, които изглеждат тежки за човека. Под въздействието на екстремно отделяне на адреналин хората са вършили невероятни неща – например повдигали са цял автомобил, за да освободят притиснат отдолу човек.

5. Здравият човек отделя всекидневно между 0,6 и 1,5 литра слюнка.