Съществуват редица широко разпространени схващания за интелигентните хора: не са мързеливи, имат идеална памет, знаят какво искат, не си губят времето. Изследванията обаче сочат, че високият коефициент на интелигентност има общо с доста неочаквани навици, качества и способности.

1. Склонни сте към мързеливост

Според изследване хората с висок коефициент на интелигентност обичат да потъват в мисли и са физически по-слабо активни. Затова създават впечатление у околните, че са мързеливи, но всъщност животът в душата и ума кипи.

2. Забравяте дребните и незначителни неща

Идеалната памет винаги е била признак на висока интелигентност, но според най-новите проучвания високо интелигентните хора забравят някои дребни подробности и незначителни факти. Мозъкът ни е устроен така, че забравя маловажната информация по две причини: първо, приспособява се към новите условия, второ, така се вижда по-лесно голямата картина. Не се сърдете на паметта си, когато за пореден път не можете да се сетите за някоя подробност – това е знак, че мозъкът ви разчиства място за нови идеи.

3. От време на време ругаете

Оказва се, че грубият и циничен език не е непременно признак на ниска интелигентност. Все повече проучвания сочат, че хората, които често ругаят, всъщност имат много по-богат речник, което е признак на високо IQ. Въпреки това внимавайте как подбирате думите си: вероятно ругатните няма да направят добро впечатление на околните.

4. Доверявате се на хората

Обикновено се вярва, че умните не се доверяват на никого. Учените обаче са стигнали до извода, че тъкмо по-интелигентните хора се доверяват по-лесно. Вероятно това се дължи на факта, че осмислят живота по-добре иго виждат в дълбочина. Според проучванията онези, които се доверяват, са много по-устойчиви психически, уравновесени и в по-добро здравословно състояние. Така че доверието, освен приятно, се оказва и полезно за здравето.

5. Имате котка

Според някои изследвания хората, които предпочитат котки, са по-спокойни и уравновесени, по-чувствителни и с по-висок коефициент на интелигентност, докато любителите на кучета са по-активни, комуникативни, социални. Всеки избор си има своите предимства, но едно е безспорно: пухкавият приятел внася много любов в дома ви, а това е много по-важно от всяко проучване.

6. Не обичате червено месо

Последните проучвания показват нещо много любопитно – хората с висок коефициент на интелигентност предпочитат птиче месо, риба и зеленчуци пред червено месо. Въпреки това не бързайте да захвърлите пържолата: вкусът към храната се формира според различни обстоятелства (семейство, здравословно състояние, вяра, местоживеенето).