„Аз съм оптимист за бъдещето: хората ще бъдат здрави, енергични, вредните ефекти върху околната среда ще намалеят“ – казва той във видео интервю за Браян Мърчант от Моtherboard, който по примера на Роб живее един месец на Soylent, докато записва кратък филм за новата универсална храна.

Роб се опитва да направи продукта си устойчив (на един етап заменя всички продукти от животински произход с растителни) и максимално независим от селското стопанство.

„Теоретично много от съставките могат да се произвеждат, използвайки само слънчева светлина, вода и въздух. По начина, по който растенията го правят.“

Неговите планове са още по-смели: един ден Soylent да се превърне в обществена услуга като водата. Хората все още плащат сметки за вода, но всички имат чиста вода в домовете си.

„Бих искал да се случи по същия начин – никой да не трябва да се тревожи дали ще си набави храна.“

А удоволствието от храненето? 

Роб Райнхарт не предлага да се откажем напълно от традицонната храна, а „да ядем защото искаме, не защото се налага“. Самият той яде сготвени ястия два пъти седмично.

„Взимаш това, за да се погрижиш за нуждите си, след което ядеш добре през уикенда.“

Браян записва своя експеримент под формата на видео дневник. В първата седмица той е напълно свикнал с вкуса. На втората седмица е свалил два килограма. За да се увери, че е в добро здраве и да чуе още една гледна точка, отива на лекар. Преглежда го д-р Анелис Енгъл, специалист по вътрешни болести и диетология.

Тя обръща внимание, че пълните заместители на храненето не са нещо ново. Подобен тип продукти, Optifast, Ensure и други, са на пазара от години. Иновацията на Райнхарт в този смисъл е вероятно е в умението да го пласира успешно сред масите. Нещо, което тревожи д-р Енгъл.

„Яденето не е просто нещо за оцеляване на организма – настоява тя – то е свързано с удоволствие, със социализация. Мисля, че е здравословно да обичаш да се храниш.“

В това се убеждава и Браян, защото усещането да надигаш бутилка Soylent, докато приятелите ти похапват пица, е твърде неловко. През втората част от месеца той излиза все по-рядко. Последната седмица, която прекарва на Soylent, е потискаща. Дъвче дъвка, за да не го боли челюстта.

„Храненето е един от най-важните социални ритуали, които имаме. Започнах да се чувствам изключен, дори леко депресиран…“ В края на експеримента тежи с близо пет килограма по-малко. Всичките му показатели са в нормата, с изключение на едно – недостиг на витамин D. Твърде малко време на открито.

Алтернативите

Soylent не е единствената „храна на бъдещето на пазара“. Приблизително по същото време се още няколко компании разработват сходни продукти. Един от тях е Ambronite. Името идва от амброзия, храната на древногръцките богове. Симо Суохеймо, един от основателите, заедно с неговия екип от петима приятели осъзнават, че неведнъж им се е налагало да правят компромис с пълноценното хранене.

„Макар да обичаме да готвим у дома, често срещаме проблема, че заетият ни живот ни кара да се храним нездравословно, казва Суохеймо, цитиран от USN. „Пазарът гъмжи от всякакви бодибилдърски шейкове и продукти за отслабване, но не можеш да намериш читаво ястие за обикновения човек, което е бързо и полезно.“

Ambronite e направен изцяло от био продукти, сред които овесени ядки, бадеми, кокос, ябълки, корен от мака, коприва, спанак и други, което според Суохеймо е основната му отлика от други подобни смеси.