Когато ви кажат полска кухня, какво си представяте? Кнедли и зеле, може би някоя супа... Истината е, че полската кухня изобщо не е само тези ястия, а типичните ѝ рецепти не са нито скучни, нито предсказуеми. Ето какво непременно да опитате, ако пътувате до Полша. А ако обичате хубавата храна, там е вашето място.

Регионални деликатеси

Типичните полски ястия варират от север, региона на Балтийско море, до юг, планинската част на страната. Основният акцент на север е сладководната риба, а маринованата херинга в заквасена сметана, поднесена върху варени картофи, е типично предястие за тази част на страната. Други характерни рецепти, които да пробвате са полския вариант на паприкаш, но бяла риба, зеленчуци и ориз, както и цвекло с желирана бяла риба.

Печената патица е национален специалитет, който се среща в цялата страна, но всеки регион я приготвя с различна плънка. Във Великополското войводство използват телешко месо и карантия, в Мазовското войводство – сини сливи, в Куявия – диви гъби, а в източните части – орехи и елда. Патицата обикновено се сервира с картофени равиоли, сладко-кисело червено зеле, малини и червени боровинки. Не бива да се пропуска за нищо на света.

И разбира се, прочутите полски пироги. Има безброй варианти, които се различават според региона, в който сте в момента: с плънка от картофи и сирене, кисело зеле с гъби, подсладено сирене, боровинки или ягоди..., изборът е наистина впечатляващ.

Супи: запазената марка на Полша

Приготвянето на супа „от нищо“ се е превърнало в изкуство в Полша. Никъде другаде по света няма да намерите такова разнообразие от супи. Ето най-характерните, които трябва да опитате:

  • Квашница: от кисело зеле, свински ребра и картофи, типична за планинските райони.
  • Полски баршч: разновидност на класическия борш, но освен цвекло, има и много различни зеленчуци.
  • Патешка супа: сервира се с равиоли или паста.
  • Флаки: много ароматна полска шкембе чорба от говеждо.
  • Зупа гжибова: приготвя се от пресни и сушени сезонни диви гъби.
  • Холодник: студена супа, сервирана само когато летните месеци станат горещи, приготвя се от цвекло, пресни краставици, репички и пресен копър.

Улична храна

Снимка: ArturSzPhotoart / Shutterstock

Колкото и да ви звучи учудващо, Полша е една от страните, които предлагат наистина уникална улична храна. Тук понятието „бърза храна“ придобива съвсем ново значение. Не пропускайте:

  • Запиеканка: багета, разрязана наполовина и поднесена с различни видове месо, зеленчуци и сосове.
  • Тости: сандвич от сирене и гъби.
  • Паштечик: пържени тестени крокети, пълнени с месо, сирене или гъби, сервирани с чаша бульон от цвекло.
  • Обварзанек: геврек, поръсен с маково или сусамово семе, или само със сол. Типичен за района на Краков.
  • Осципек: пушено сирене от овче мляко, оформено вретеновидно, с характерни отличителни възли, цветя или зигзаги. Среща се в цялата страна, но идва от планинските райони.
  • Кебап: това типично ястие от Близкия изток, в Полша се е развило по много интесерен начин. Приготвя се с различни видове месо (пилешко, свинско или говеждо), нарязано прясно зеле, моркови, лук и кисели краставички, след което се сервира в триъгълна кифла.

Млечен бар (млечен бар)

Млечните барове са заведения, които сервират типични полски ястия и то в доста щедри порции. Историята им е много интересна. Възникват в края на XIX в. като бистра тип кафене. Правителството ги финансира щедро, тъй като идеята е да задоволят потребностите на следвоенната работническа класа. Все още съществуват, макар и не така многобройни. Но това са местата, където може да се насладите на обилна, домашно приготвена храна, за почти нищожна цена.

Сладкиши

В страната сладкото е на особена почит. А изборът би задоволил и най-капризните: макови кифлички, кифлички със сирене, плодови кексове, чийзкейкове, ябълкови пайове, джинджифилови сладки, глазирани сладки, кремообразни и торти на слоеве, пайове с меренг и понички...

За най-безстрашните гастрономи

Полша предлага интересен и определено богат избор на ястия за по-авантюристичните вкусове. Ще ги откриете в повечето традиционни полски ресторанти:

Смалец: предястие от свинска мас, смесена със сотирани лук и ябълки, намазана върху дебели филии хляб, и гарнирана със свински пръжки.

Кажанка: наденица от елда и свинска кръв, сервирана със сотиран лук и горчица.

Пастет: пастет от патешко, свинско, пилешко, пуешко или заешко месо (или комбинация от различни видове месо), сервиран като предястие или дип в сандвичи, често с пресен лук и корнишони.

Чернина: супа от патешка кръв и пилешки бульон, приготвена със сушени плодове и подправки, сервирана с юфка.

И рецепта на най-прочутата полска супа

Снимка: nesavinov / Shutterstock

Журек

Необходими продукти:

  • 2 л месен бульон
  • 4 пресни (бели) наденици
  • 200 г бекон
  • 4 яйца
  • 50 мл заквасена сметана
  • 300 мл ръжена закваска (мая)
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 ч.л. хрян, ситно нарязан
  • 1 с.л. сушена майорана
  • черен пипер, на вкус
  • сол, на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера загрейте бульона и сложете в друг съд яйцата да се сварят леко рохки.
  2. В това време нарежете бекона на кубчета и го запържете на сух тиган, докато пусне мазнина.
  3. Нарежете лука на лунички и го добавете към бекона. Оставете го да се запържи в мазнината от бекона, като внимавате да не загори.
  4. Сипете бекона и лука в бульона, заедно с целите наденички.
  5. Варете около 30 минути, след което добавете ръжената мая. Разбъркайте добре, докато се разтвори.
  6. Овкусете супата с майораната, хряна и счукания чесън. Добавете сол и черен пипер на вкус. Продължете да готвите, докато наденичките се сварят напълно.
  7. Изключете котлона, извадете наденичките и ги нарежете на шайби. Върнете в супата, добавете и сметаната. Разбъркайте добре. Сервирайте с разрязаните на половинки по дължина яйца.

Автор: Деси Тодорова

Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC