Кривата гора в Полша - една красива мистерия

31 януари 2019 г., 08:24
8644

400 дървета правят рязък завой по пътя си към небето.

Снимка: seawhisper / Shutterstock

Това сякаш са въпросителни, обърнати наопаки. Когато видиш тези смайващи дървета, имаш чувството, че си попаднал в Забранената гора на Хари Потър или пък в приказка на Ханс-Кристиан Андерсен. Но не, разтъркай очи, ощипи се. Всичко е съвсем реално. Намираш се в Северозападна Полша, на някакви си 20-ина километра от Шчечин и още по-близо до германската граница.

Тук, до село Нове Чарново край Грифино, насред една голяма гора от прави като стрела борове, чиито върхове се сблъскват с небето, са се настанили 400 редки екземпляра. Дървета, които малко след като са тръгнали от земята,

са завили на 90 градуса,

после са направили един полукръг и чак тогава все пак са поели по правия път – право нагоре.


Снимка: JakubD / Shutterstock

Кривата гора в Полша е колкото известна, толкова и мистериозна. Едва 1,7 хектара, но няма човек, който да дойде наоколо и да не я види. А много от посетителите, както и местните хора се пренасят в света на фантазиите и развиват своите версии защо тези борове са кривнали така еднакво, като близнаци.

Знае се, че са засадени около 1930 година.

Според един от сценариите близка река

излязла от коритото си след страхотни дъждове и изкривила още младите тогава фиданки. Друга история сочи като виновник не водата, а голям сняг, който в тежка зима така навалял, че затиснал дърветата и те тръгнали хоризонтално.

Има и политическа версия. Германските войски струпали на това място танкове, за да подготвят настъплението си през Втората световна война, и тежките машини деформирали борчетата.

Още по-невероятно звучи следното обяснение:

в района гравитацията била много силна

и просто придърпала стволовете на дърветата към земята. После очевидно отслабнала и ги пуснала да си растат нагоре.


Снимка: Maciej Bledowski / Shutterstock

Така или иначе гледката е удивителна! Като че ли художник ги е нарисувал – еднакво дебели, еднакво извити – всичките в северна посока, завоят и при 400-те започва на 20 см над земята, грациозни, всичките високи около 11-12 метра. А въпросителният им знак, обърнат наопаки, свършва на около 3 метра над земята.

Изглежда, най-вероятната причина за горското чудо е… човекът. Според тази история, която е смятана за най-достоверна, местни хора засадили борчетата преди 80-ина години.

Когато станали 10-годишни,

ги деформирали и съзнателно ги повели по кривия път. Как точно са постигнали този овал, никой не се наема да каже. Надявали се, когато дърветата пораснат и натрупат маса, да ги направят на мебели или да ги използват в производството на кораби. Но явно тъкмо избухването на Втората световна война проваля плановете и спасява боровете, които днес са истинска екологична атракция.

Ех, ако можеха да говорят…

Автор: Христо Костадинов

Коментари