Високо в алпийските подножия на Северна Италия е разположено необикновеното селище, наречено Даманхур. Кръстено на египетския град със същото име, което в превод означава "Град на светлината", то е основано от съвременни отшелници, решили да заживеят в хармония с природата.

Екологичната общност има собствени закони и самоуправление, собствена икономика, изкуство и духовен живот. Центърът е известен с подземните "Храмове на човечеството", покрити с фрески от историята и религиите на различни култури. Получил е признанието на ООН като модел на устойчива общност.

Едно от най-прочутите изобретения на Даманхур е инсталацията, която превръща измененията в електромагнитното поле на растенията в музика. Устройството измерва слабите електромагнитни полета, които се създават от листата и корените на растенията и ги превръща в звуци, които често наподобяват сложни и приятни за човешкото ухо мелодии.

Хибрид от наука, изкуство и духовност, този феномен е добра илюстрация за разбиранията и дейността на хората, които обитават Даманхур.

Жената в това видео представя на своите посетители как растенията "пеят" и как работи механизмът, по който песента им става достъпна за нашия слух. Не след дълго ще чуете и тяхната песен.