Учени предупреждават, че ¾ от амазонската екваториална гора доближава момент, в който ще изгори, без възможността да се възстанови.

Десетилетия наред климатичните модели показват, че местното обезлесяване и глобалното затопляне отслабват устойчивостта на Амазония и излагат региона на опасност. Екваториалните гори ни осигуряват огромни количества вода чрез транспирация, като по-голямата част от нея пада в района под формата на дъжд. Когато една част от гората е унищожена, върху останалата пада по-малко дъжд.

В някакъв момент дъждът ще намалее до такава степен, че големи райони ще изсъхнат и изгорят. Вследствие на този порочен кръг по-голямата част от екваториалната гора просто ще изчезне. Макар и до голяма степен научната общност да е единодушна по този въпрос, той все още не е потвърден емпирично, тъй като е изключително трудно. Освен това нямаме никаква колко близо сме до въпросния момент. Сега ново проучване, публикувано в Nature Climate Change, показва, уви, че екваториалната гора е опасно близо до този катастрофален колапс.

С помощта на сателитни данни от последните 25 години изследователи от Ексетърския университет измерват устойчивостта на определени райони от екваториалната гора посредством начина, по който дърветата откликват на промените във времевите условия на месечна база.

Устойчивостта представлява способността на гората да се възстановява на фона на природни бедствия, човешка намеса и екстремни времеви условия. Когато екосистемите доближат точката на пречупване, на тях им е необходимо много повече време, за да се възстановят след подобни смущения. Изследването открива, че над ¾ от амазонската екваториална гора е изгубила своята устойчивост от 2000 г. насам.

Авторите забелязват, че загубата на устойчивост е най-силно изявена в рамките на радиус от 200 км от най-големите ферми и селища, както и в естествено сухите райони, където пада по-малко дъжд. Загубата на устойчивост е по-голяма от загубата на биомаса.

Авторите не се опитват да прогнозират кога точно екваториалната гора ще достигне точката на пречупване при сегашните условия. Освен това всеки един подобен отговор ще варира в зависимост от конкретния регион. „Амазонската екваториална гора е изключително сложна система. Трудно е да се прогнозира дали и кога ще достигнем точката на пречупване“, казва д-р Крис Бултън от Ексетърския университет.

Добрите новини са (ако въобще има такива), че вероятно точката на пречупване все още не е достигната. Т.е. все още можем да направим нещо по въпроса, за да запазим това изключително красиво кътче от Земята. Как? Като намалим драстично емисиите на парникови газове и защита на колкото се може по-голяма част от амазонската екваториална гора.

Източник: IFLScience