В кухнята на всеки може да бъде открита най-универсалната и скучна подправка в света – солта. В солната мина „Величка“ край Краков, Полша обаче, тя може да се превърне в истински шедьовър.

Мината е отворена за първи през 13-и век, след като започва търсенето на солни залежи под земята. Останалото, което се случва в тази мина, е истински феномен.

Днес е един от  защитените от ЮНЕСКО световни културни обекти. И има защо! Солната мина, която в най-дълбоката си точка е 372 метра, има подземни езера, 2000 зали и параклиси с огромни полилеи. И всеки един детайл е изработен от сол.

Gallery

В гигантски кристал от зелена сол е издълбана капела на Св. княгиня Кинга.

Снимка: Nightman1965 / Shutterstock

Gallery

Галериите на "Величка" са пълни със скулптури от солни кристали, барелефи, параклиси, езера и изложбени зали.

Снимка: Cinematographpictures / Shutterstock

Gallery

"Величка" се явява една от най-старите солни мини в света и единствената, в която човек може да види, да речем, "Тайната вечеря" на Леонардо, издълбана в солна скала.

Снимка: Martin Tomanek / Shutterstock

Gallery

В съвремието мината се прочу и с лечебните свойства на въздуха в подземните й галерии. Вече има оборудван специален санаториум за хора, страдащи от респираторни заболявания.

Снимка: posztos / Shutterstock

Gallery

Високата влажност, обаче, е опасна за произведенията на изкуството.

Специални екипи на ЮНЕСКО постоянно следят да не се превишават допустимите норми на влажност в шахтата и финансират проекти за нейната поддръжка.

Снимка: Tatiana53 / Shutterstock