Най-популярните полски рецепти, които може да приготвите у дома
Полша ухае на масло, тесто и подправки – аромат, който кани към масата с топлина и уют.
Представяме ви три рецепти, в които ще откриете нейната душа – скрита между зеле, месо и захарна пудра.
Полски пироги с кисело зеле
Снимка: freeskyline / Shutterstock
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.ч. брашно, изберете София Мел Класик
- 1 яйце
- ½ ч.ч. заквасена сметана
- ½ ч.ч. меко масло
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 2 картофа, сварени
- ½ ч.ч. настъргано сирене
- 2-3 листа кисело зеле
- 2 скилидки чесън
- черен пипер
- 1 ч.л. кимион
- ½ ч.л. индийско орехче
- сол, на вкус
- лучена трева, за поръсване
Начин на приготвяне:
- Пресейте брашното, добавете солта, разбитото със сметаната яйце и половината масло. Омесете гладко тесто, оформете го на топка, завийте с домакинско фолио и приберете за 1 час в хладилник.
- В това време пригответе плънката. Намачкайте картофите, добавете сиренето, ситно нарязания чесън и нарязаното на ситно зеле, на което сте отстранили дебелите жилки предварително. Овкусете с черен пипер, сол, кимион и индийско орехче, разбъркайте добре. Оформете на малки топчета и приберете за половин час в хладилник.
- Разточете тестото на кора с дебелина 3-4 мм и изрежете по-големи кръгчета с метална формичка. В едната половина на всяко кръгче поставете топче плънка и захлупете с другата половинка. Прилепете с пръсти и с малко вода крайчетата, за да не се отварят и с помощта на вилица направете „къдрички“.
- Сварете пирогите във вряща подсолена вода за около 7-8 минути или докато изплуват на повърхността. Поднесете, залети с разтопеното и леко запържено масло, поръсени със ситно нарязана лучена трева.
Бигос
Снимка: nesavinov / Shutterstock
Необходими продукти:
- 1 кг кисело зеле
- 1 глава савойско зеле
- 1 кг говеждо месо
- 1 кг свинско месо
- ½ кг наденички
- 250 г пушен бекон
- ½ кг колбаса (пушена наденица)
- 1 глава лук
- 1 малка консерва доматено пюре
- 3-5 дафинови листа
- олио
- захар
- сушени зелени подправки
- черен пипер
- сол, на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте вода в голяма тенджера. Добавете нарязаното на ивици кисело зеле и оставете да заври.
- Запечете нарязаното на стекове савойското зеле на скара или грил тиган, след което го нарежете на ивици и сипете в тенджерата.
- Нарежете лука на лунички и също го добавете в супата.
- Нарежете говеждото и свинското месо на кубчета и ги запържете в олио в тиган до златисто. Овкусете със зелените подправки. Щом станат златистокафяви, сипете в тенджерата заедно с мазнината.
- Нарежете колбасата на малки парченца и я запържете в тиган. Запичането предотвратява разпадането ѝ във водата. След това я прибавете в супата.
- Нарежете бекона на ивици с дължина 1 см, като запазите част от него за декорация, и го запържете. Отцедете излишната мазнина и го сипете при останалите продукти в тенджерата.
- Подправете ястието с 1 ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер, 1/8 ч.ч. захар и дафиновите листа.
- За финален щрих добавете доматеното пюре и разбъркайте всичко. Долейте вода, ако е необходимо. Оставете да къкри дълго време.
Полски пачки
Снимка: Liudmyla Chuhunova / Shutterstock
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 г обикновено брашно, подходящо е София Mел Kласик
- 250 г брашно екстра, подходящо е София Mел Eкстра
- 80 г меко масло, на стайна температура
- 250 мл прясно мляко
- 75 г захар
- 15 г мая
- 4 жълтъка + 1 яйце за намазване
- 1 с.л. ром
- 1 шушулка ванилия
- 5 г сол
За пълнеж или декорация:
- 1 бучка разтопено масло за намазване на повърхността след изпичане
- лешников крем или сладко
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- Започнете с приготвянето на тестото. За целта разтворете маята в част от леко затопленото мляко, добавете малко захар и оставете да се активира в покрита купа на топло.
- Разбъркайте с миксер двата вида брашно, активираната мая, захарта и останалото мляко, като добавяте жълтъците един по един, след което рома и ванилията. На финала прибавете омекналото масло, накъсано на парченца, и солта.
- Довършете месенето на тестото на работния плот, докато стане меко и еластично. Сложете го в голяма купа, покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете на топло да удвои обема си.
- Разрежете втасалото тесто на 16 парчета (по 60 г всяко), направете ги на топчета и ги поставете в тава върху хартия за печене, на по-голямо разстояние едно от друго, тъй като бухват. След това ги сплескайте леко с ръка, като ги притискате отгоре, и ги оставете да втасат още веднъж, отново покрити с кърпа.
- Намажете поничките с разбитото яйце и ги изпечете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за около 15 минути.
- Поднесете ги намазани с масло, покрити или напълнени със сладко, или поръсени само с пудра захар.
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC














