Балканска кухня: България - от вкусната баница до традиционните вечери в механи
Българската кухня, поради специфичното местоположение на страната на пътя между Европа и Азия, споделя редица ястия както с другите балкански кухни, така и с персийската, турската и гръцката: мусака, кебапчета, кюфтета, баклава... Но българските варианти са по-различни и това ги отличава от останалите. Мусаката например, е с картофи и кайма с традиционна заливка от разбити с кисело мляко яйца, а не с патладжан и бешамел. А има и такива храни, които просто няма къде другаде да опитате, като шкембе чорбата.
Бялото саламурено сирене и киселото мляко – визитната картичка на страната
Сериозно място на българската трапеза заемат тези два продукта, които са и уникални за страната. Поднасят се както на закуска, така и на вечеря, и са част от едни от най-любимите и популярни български ястия: прочутата и любима на всички чужденци шопска салата, екзотичния за мнозина „Бял мъж“, както и различните баници, които се отличават не само по вкус и плънка, но и по начин на правене в зависимост от региона.
В България обаче се яде и много месо: на скара, задушено или сушено, задължително полято с руйно червено вино. Банска капама, чомлек и разбира се, родопско чеверме са нещо, което не просто гали всички вкусови рецептори, но ви кара да се влюбите в тях завинаги.
Гювече. Снимка: Matyas Rehak / Shutterstock
10 ястия + 1 напитка, които да опитате в България
Българските ястия са любопитна смесица от вкусове и традиции, наследство от минали господства и местни влияния. Независимо дали сте чужденец или местен, това са ястията, които не бива да подминавате и по-често да хапвате.
Таратор
Студена супа, приготвена от кисело мляко, краставица, чесън и копър. Може да се поръси със ситно натрошени орехи, но не е задължително.
Сирене
Бяло саламурено сирене (овче, краве или козе), което дори самостоятелно поднесено e невероятно вкусно.
Шопска салата
Една от най-известните български салати. Приготвя се от домати, краставици, зелени чушки, лук и настъргано или натрошено сирене.
Супи и чорби
Те са отделна глава в българската кухня и впечатляват с многообразието си: от свежите пролетни супи с коприва до засищащия боб по манастирски, от обредния курбан от шилешко или овче месо до прочутата шкембе чорба, обилно поръсена със стрити люти чушки и овкусена с намачкан чесън в оцет.
Татарски кюфтета
Кюфтета с много подправки и сърцевина от кисели краставички и разтопен кашкавал.
Сарми
Българските сарми могат да са както от лозови листа, така и от листа кисело зеле. Както постни, така и с месо. Както задушени в тенджера под капак, така и печени на фурна. Но винаги много вкусни.
Баница
Типично българско ястие, приготвено от фини или ръчно точени кори. Плънката може да бъде както солена, така и сладка: с яйца и сирене, различни зеленини, кайма, кисело зеле, праз, тиква, ориз и др. Баницата е идеална за закуска с кисело мляко и е една от най-популярните улични храни.
Готвено месо със зеленчуци
Тук разнообразието е наистина огромно. Вкусни яхнии със сочни късчета месо, кълцано месо със зеленчуци в глинен гювеч, прочутата банска капама, чомлек, осмянка (приготвя се от тлъсто свинско и праз, непосредствено след коленето на прасето по Коледа).
Кебапчета
Името кебапче произлиза от турската дума кебап и също се пече на скара. Но каймата е смес от свинско и говеждо, с характерни подправки, сред които се долавя и кимион.
Чеверме
Снимка: vedrana2701 / Shutterstock
То е цял ритуал, обикновено свързан с Гергьовден и пролетните празници. Цялото агне на шиш се пече дълго (почти цял ден) с бавно въртене над жарава, която е задължително от дърва, а не въглища.
Ракия
Точно както не можем да споменем Гърция, без да кажем добра дума за нейните узо и ципура, така няма как да отделим България от националната напитка ракия. Прави се от грозде или плодове, като сливовата е особено добра.
2 баници и 2 питки от различни краища на България, които да опитате
Странджански зелник
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори, препоръчваме София Мел Фини Кори
- 400 зеленини (спанак, лапад, киселец, манголд, листа от цвекло)
- 300 г овче сирене
- 5-6 яйца, според размера
- ½ л прясно мляко
- ½ кофичка кисело мляко
- 90 мл олио + за намазване
- 1 ч.л. сушен джоджен
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зеленините по-ситно и ги намачкайте с малко сол, джоджена и олиото. Добавете натрошеното на ръка сирене, разбъркайте.
2. Разбийте яйцата, прибавете двата вида мляко и разбъркайте добре.
3. Разбъркайте двете смеси и започнете да редите зелника. На всеки две кори разпределете от плънката по цялата повърхност, след което завийте по-хлабаво на руло.
4. Сложете готовите кори в намазнена тава като за вита баница. С остатъка от плънката залейте зелника и го изпечете до зачервяване в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Родопски клин
Снимка: GK1982 / Shutterstock
Необходими продукти:
- 1 пакет фини кори, препоръчваме София Мел Фини Кори
- 1 ч.ч. ориз
- 5 яйца
- 400 г сирене
- 200 г масло
- олио
- сол
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза в 3 чаши вода, като добавите в течността малко сол. А към финала и част от маслото.
2. Разбийте яйцата с вилица, добавете натрошеното сирене и посолете съвсем леко, ако желаете.
3. Разбъркайте ориза с яйчната смес.
4. Започнете да редите клина като на дъното на голям тиган с диаметър, колкото най-големия ви котлон на печката, поставите три кори. Намажете ги с масло и разпределете част от сместа. Поставете две кори, масло и отново плънка. И така, докато плънката свърши. Завършете с три кори, намазани с масло.
5. Изпечете клина на котлона на средна степен, като по средата на печенето, с помощта на по-голяма чиния, обърнете клина, за да се изпече и от другата страна.
Добруджанска пита със семена
Необходими продукти:
- 800 г брашно, препоръчваме София Мел Класик
- 400 мл топло прясно мляко
- 150 г сирене
- 3 яйца
- 1 глава лук
- 1 кубче прясна мая
- 1 ч. ч. олио + 1 с.л. за лука
- 1 ч.л. захар
- щипка сол
- микс от семена, за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в половината мляко, добавете захарта и малко брашно. Изчакайте да се активира.
2. През това време нарежете лука много ситно и го запържете до златисто в 1 с.л. олио. Извадете и оставете да се охлади.
3. Пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче. Сипете в него активираната смес, останалото мляко, разбитите две яйца и един белтък. Омесете меко тесто, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
4. След като тестото удвои обема си, разделете на осем части. Всяка леко разтеглете с ръце, намажете обилно с олиото, поръсете със сирене и лук, завийте на руло, което увийте на охлюв.
5. Подредете готовите охлюви в намазнена тавичка във формата на слънце. Покрийте с кърпа и изчакайте да втаса още веднъж.
6. Готовото тесто намажете с разбития с малко вода отделен жълтък, поръсете обилно със семена и изпечете в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.
Тракийска празнична погача
Снимка: Kremena Ruseva / Shutterstock
Необходими продукти:
- 800 г брашно, препоръваме София Мел Екстра
- 300 мл прясно мляко
- 100 г разтопено масло
- 100 г мас
- 3 яйца + жълтък
- 1 кубче прясна мая
- 1 с.л. мед + 1 ч.л.
- 1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Активирайте маята в прясното мляко, като добавите и 1 с.л. брашно.
2. Разбъркайте двата вида мазнина, добавете и супената лъжица мед.
3. Пресейте брашното, направете кладенче и в него чукнете трите яйца, добавете солта и активираната смес. Омесете гладко тесто, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
4. След като тестото удвои обема си, разделете на 12 топки. Всяка разточете на кора, която намажете обилно с мазнината.
5. Подредете всички кори една върху друга и ги навийте на руло, след което ги нарежете на шайби. Подредете шайбите в намазнена тава като цвете, покрийте и приберете на топло да втаса повторно.
6. Разбийте жълтъка с чаената лъжичка мед и намажете погачата. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел, Kotányi и President; консултант: Кулинарна академия HRC














