Вкусни изкушения от далечни Филипини
Във Филипините сладкото преобладава над другите вкусове. Филипинците обичат сладки изкушения, обожават захарта и дори ястия или продукти, които по правило трябва да са солени, при тях често имат сладък послевкус.
Страната е богата на разнообразие от десерти, някои пренесени от Европа, други – типично местни. Това не са обикновени сладкиши, тъй като многобройните културни влияния, оформили историята на страната, и типично филипинското кулинарно творчество са дали началото на някои наистина завладяващи десерти.
Предлагаме ви рецепти на два типични филипински сладкиша, както и на прочутото печено прасенце лечон, което няма начин да не пробвате, ако посетите тази страна.
Печено прасенце по филипински
Снимка: Light Independent / Shutterstock
Необходими продукти:
- 1 цяло прасенце (не повече от 10 кг)
- 5-10 връзки лимонена трева
- 7-8 дафинови листа
- ½ кг чесън
- ½ кг лук
- 1 ½ чаши сол и черен пипер
- кондензирано мляко, за глазиране
Начин на приготвяне:
1. Почистете добре прасенцето от вътрешностите и измийте корема с вряла вода. Оставете да се отцеди.
2. Натъркайте кожата и вътрешността със сместа от сол и черен пипер.
3. Нанижете прасето на дълга бамбукова или друга пръчка.
4. Пригответе плънката, като счукате лимонена трева и я смесите с дафиновите листа, чесъна и лука. Напълнете прасето и зашийте корема му с кухненски канап.
5. За да получите характерната за лечона червена и хрупкава кожа, намажете прасенцето отвън с кондензирано мляко.
6. Печете около 4-5 часа на дървени въглища, докато месото напълно омекне. От време на време глазирайте кожата с кондензирано мляко.
Мамон
Снимка: Shutterstock
Това са традиционни филипински пандишпани, изпечени във форма за мъфини.
Необходими продукти:
- 165 г брашно, най-подходящо е София Мел Класик
- 130 г захар
- 40 мл растително масло
- 4 яйца
- ½ ч.л. бакпулвер
- бучка масло
- 30 г настъргано сладко сирене
Начин на приготвяне:
1. Намажете формичките за мъфини с масло.
2. Пресейте брашното, добавете бакпулвер, разбъркайте, след което прибавете 50 г захар и олиото.
3. Разбийте жълтъците с 3 ч.л. вода и добавете към останалите съставки.
4. Разбийте белтъците с 80 г захар до твърди връхчета. Прибавете ги внимателно към сместа.
5. Напълнете формичките до ¾ с полученото тесто, разпределете маслото, настърганото сирене и кристалната захар върху всеки сладкиш.
6. Изпечете в загрята на 170 градуса фурна за 10 минути.
Пан де коко
Това е едно от най-известните „сладки хлебчета“ във Филипините и се среща в повечето пекарни. Обикновено е пълнено с настърган кокос, кафява захар, масло и кокосово мляко.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.ч. брашно, най-подходящо е София Мел Класик
- ⅓ ч.ч. захар
- ¼ ч.л. сол
- 1 ч.л. суха инстантна мая
- ¾ ч.ч. хладко мляко
- ¼ ч.ч. растително масло
За плънката:
- ½ ч.ч. вода
- 2 с.л. масло
- ½ ч.ч. кафява захар
- 1 ½ ч.ч. настърган кокос
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
За яйчната смес:
- 1 яйце
- 1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
1. За тестото в голяма купа пресейте брашното, добавете захарта, солта и маята, след което разбъркайте добре.
2. В друга купа разбъркайте млякото и растителното масло. Сипете към сухите съставки и с помощта на дървена лъжица или шпатула смесете, докато се образува тесто.
3. Преместете тестото върху набрашнен плот и го омесете с намазани с олио ръце, докато спре да лепне. Прехвърлете готовото тесто в купа, покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете на топло да втаса между 30 минути и час, докато удвои размера си.
4. През това време пригответе плънката. В тенджера на среден огън кипнете водата и тогава добавете маслото и кафявата захар. Оставете да къкри, докато започне да се сгъстява.
5. Добавете настъргания кокос и гответе няколко минути, докато сиропът се абсорбира. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади.
6. Поставете тестото на плота и го издърпайте с ръце до правоъгълник. Разрежете по дължина на 3 равни части, след което разделете напречно на 4 равни части, като направите общо 12 парчета.
7. Оформете всяко парче на топка. Покрийте ги с кърпа и оставете да починат поне 3-5 минути.
8. След това сплескайте всяка топка в дланта си и добавете в центъра около 1 с.л. плънка. Стиснете ъглите нагоре и леко оваляйте между дланите топката, за да се затвори напълно и стане кръгла.
9. Подредете хлебчетата в тава върху хартия, на разстояние 2,5 см едно от друго. Леко притиснете, за да се сплескат малко. С вилица направете малки дупки в центъра на всяко хлебче. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втасат 20-30 минути или докато удвоят обема си.
10. Докато изчаквате, разбийте яйцето със супената лъжица вода до разпеване. Оставете настрана.
11. Изпечете хлебчетата в предварително загрята фурна на 170 градуса за 10 минути. Извадете тавата и намажете всяко хлебче с яйчната смес. Върнете във фурната и печете още 5 минути или докато станат златистокафяви.
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел, Kotányi и President; консултант: Кулинарна академия HRC














