Президентът на Филипините Родриго Дутерте подхожда към ваксинационния процес в страната по типично враждебен начин, заплашвайки хората, които откажат имунизация, да бъдат хвърлени в затвора.

„Вие избирате – или се ваксинирате, или ви хвърлям в затвора“, заяви Дутерте по телевизията на 21-ви юни 2021-ва.

В момента Филипините се борят с едно от по-сериозните гнезда на COVID-19 в Югоизточна Азия, страната е на второ място по случаи след Индонезия. До 22 юни във Филипините са отчетени 1 364 239 случая на коронавирус, общия брой на починалите е 23 749, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Коментарът на Дутерте в понеделник най-вероятно е вследствие от ниския интерес към няколкото ваксинационни центрове в столицата Манила. Някои представители на здравните власти в страната заявиха, че ваксинациите са доброволни, което подсказва, че коментарът на Дутерте по същество представлява празна заплаха.

„Не ме разбирайте погрешно, страната е в криза – казва Дутерте – Подразнен съм от филипинците, които не следват заповедите на правителството. Ние искаме единствено най-доброто за нашата страна.“

„Ще заповядам да бъдат арестувани. Защо? Защото ако сте човек, който не е ваксиниран, вие сте потенциален носител – продължава президентът. – За да предпазя хората, ще ви изолирам.“

Това не е първата противоречива ситуация, в която Дутерте се замесва. Популисткият лидер е известен със своите обидни и сексистски изказвания в медиите. Така например той нарече папата „кучи син“, заплаши, че ще изяде дробовете на ислямистките терористи и се похвали, че е изхвърлил потенциален престъпник от хеликоптер (дори допълни, че би го направил отново).

Източник: IFLScience