Балканска кухня: Гърция - история, разказана чрез вкусни ястия
Гръцката кухня е преживяване, което надхвърля обикновената храна: това е история, разказана чрез ястията, богата на традиции, страст и щедрост. Независимо дали планирате пътуване до Гърция или искате да се насладите на частица от Гърция у дома, ще се опитаме да ви преведем през типичните гръцки ястия, които определено не бива да пропускате. От обилните - като мусаката, до пресните закуски, всяко има способността да разкаже уникална история.
Мост между различни светове
Гръцката кухня е прекрасна смесица между средиземноморска и близкоизточна кухня. Благодарение на благоприятното си местоположение и невероятната смесица от култури, Гърция успява да блесне не само със своите острови и плажове, но и с вкусната храна, която предлага. Неслучайно в южната ни съседка се ходи не само за море, а и за хапване.
Гръцката кухня е наистина специална: средиземноморските съставки царуват, но тя създава перфектен мост между хранителната култура на южните европейски страни и света на Близкия изток. Домати, фета, тестени изделия, мед и подправки формират основата на вкусните ястия. Ако вече сте били в Гърция, разбирате за какво говорим. Със сигурност сте опитвали прочутото гръцко сувлаки, или просто се се чудили коя от всичките вкусни риби да изберете. За октоподите и калмарите дори няма да споменаваме, те са отделна кулинарна вселена, заради която си заслужава да се върнете там.
В Гърция месото, рибата, сиренето и особено зеленчуците са ценени в своята простота. Много често те само се изпичат, след което се гарнират с вкусни сосове или подправки. И се поднасят в невероятно вкусни плоски питки. Маслините в тази страна са изключително вкусни и има толкова много различни видове. Предвид мекия, умерен климат, зехтинът също е отличен и прави ястията още по-апетитни. Фетата е звездата не само на салатите, но и на много предястия и основни ястия. Много интересно е и използването на лозовите листа – не само в солените специалитети, но и в някои десерти.
С две думи: ако сте в Гърция, непременно поръчайте от всичко: от салатата до основните ястия, без да пропускате предястията. Десертите най-често ще получите като реверанс от заведението, но може и сами да се подсладите с някой от многобройните изкушаващи сладкиши в местните пекарни. А Гърция е наистина рай за любителите на сладкото.
Какво да опитате в Гърция?
Представете си, че се събуждате всяка сутрин с вълнението да знаете, че ще опитате нов вкус. От мезетата за споделяне до по-засищащите традиционни ястия, всеки вкус е стъпка по-близо до разбирането на душата на Гърция.
Ето кои 15 типични гръцки ястия трябва непременно да опитате – там или направени у дома!
1. Мусака
Ако има едно ястие, което перфектно да представя гръцката кухня по света, това определено е гръцката мусака. Тя е истински бунт от вкусове, с пластове патладжани, подправена кайма и сос бешамел, който се топи в устата като облак.
2. Сувлаки
Една от най-обичаните гръцки улични храни. Това са малки шишчета от печено месо (обикновено свинско, пилешко и агнешко), сервирани върху плосък хляб, наречен пита, обикновено придружени от смесена гръцка салата със 100% средиземноморски съставки: домат, лук, нарязана прясна краставица, сирене фета, сос дзадзики и пържени картофи.
3. Пастицио
Ако обичате богати, засищащи ястия, трябва да опитате пастицио. Пастицио е гръцката версия на лазанята, но с уникален привкус. Приготвено най-често от къси макарони, пикантно рагу и щедра порция сос бешамел.
4. Гемиста
Гемиста е свежо, леко и ароматно ястие, което представлява чушки и домати, пълнени с ориз, билки и понякога кайма.
5. Долмадес
Долмадес са сред най-изисканите ястия в гръцката кухня. Представляват рулца от лозови листа, пълнени с ориз, кедрови ядки и ароматни билки. Консумират се студени, поднесени с прясно изцеден сок от лимон. Идеални са като предястие или мезе към узото.
6. Дзадзики
Приготвя се от гръцко кисело мляко (по-гъсто и кремообразно от българското), настъргана краставица, чесън и копър. Перфектната гарнитура към много гръцки ястия, като сувлаки или пита гирос. Идеален е за балансиране на вкуса на люти, пикантни ястия.
7. Фава
Гръцката фава е ястие, което ще ви изненада със своята простота и уникален вкус. Приготвя се от обелен жълт грах и има кремообразна консистенция, сервира се със суров лук, зехтин и понякога лимонов сок. Отлично предястие!
8. Клефтико
Снимка: Konstantin Kopachinsky / Shutterstock
Клефтико е ястие от агнешко месо, бавно готвено с картофи, билки и лимон, увито в пергаментова хартия, за да се запазят вкусовете му. На някои острови добавят и парченца фета за разкош.
9. Пита гирос
Гиросът е една от най-популярните улични храни в гръцката кухня. Свинското или пилешкото месо се пече бавно на голям вертикален шиш, след което се нарязва на тънки филийки и се сервира в плосък хляб пита с домат, лук, дзадзики и пържени картофи.
10. Спанакопита
Спанакопитата е един от най-обичаните вегетариански специалитети на гръцката кухня и перфектен избор за закуска. Приготвя се от фини кори, спанак, фета и копър, което я прави невероятно вкусна и в същото време лека.
11. Печено фета сирене
Печената фета е едно от най-простите, но и най-изненадващи ястия, които гръцката кухня може да предложи. Приготвя се от прочутото гръцко сирене, запечено на скара до златисто и леко хрупкаво отвън, като може да се сервира както с капка зехтин, пресен риган и малко лимонов сок, така и с мед. Идеално е за предястие.
12. Папуцакя
Много подобна на турското имам байълдъ, гръцката папуцакя комбинира месо и патладжан. Представлява патладжани, разрязани наполовина и издълбани, след което напълнени с вкусно рагу, приготвено от кайма, обикновено говежда или агнешка, овкусена с лук, домат и канела.
13. Бифтеки
Сред най-обичаните и ароматни гръцки ястия несъмнено е бифтеки - кюфтета, които със сигурност ще ви спечелят! Правят се от кайма (смес от говеждо и агнешко месо) и се гарнират с нарязан лук, магданоз, чесън, галета и подправки (риган и мента). Но истинската изненада е след като отхапете: сърцевината е от сирене фета, което се разтапя по време на готвенето и създава неустоима кремообразна текстура.
14. Баклава
Баклавата е перфектният десерт за завършек на всяко гръцко хранене. Направена е от фини кори и смес от нарязани ядки, всичко това полято с кленов сироп или мед.
15. Узо и ципура
Не са ястия, но няма как да говорим за гръцка кухня и да не споменем традиционните напитки.
Гръцка пита (плосък хляб)
Снимка: Sergii Koval / Shutterstock
Необходими продукти:
- 640 г брашно, препоръчваме София Мел Ексктра
- 320 мл топло мляко
- 160 мл топла вода
- 2 ч.л. фина сол
- 2 ч.л. захар
- 10 г суха мая
- екстра върджин зехтин за разточване и готвене
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в центъра.
2. Смесете топлата вода и топлото млякото, добавете 1 лъжица брашно, захарта и бирената мая. Разбъркайте и оставете на топло да се активира.
3. Сипете активираната мая в брашното и започнете да месите, докато тестото стане гладко, но и влажно.
4. Поръсете плота с малко брашно и прехвърлете тестото върху него. Месете още малко, след което го оформете на топка и оставете да втаса в предварително намазнена купа, като покриете съдинката с кърпа.
5. След като удвои обема си, оформете от тестото по-дебел фитил и го разрежете на 12 еднакви части. Покрийте ги с хартия за печене, а след това и с кърпа. Оставете да втаса около час.
6. След като отново втаса, разточете всяка част на кръг с диаметър около 20 см, като използвате малко зехтин.
7. Надупчете питките с вилица и ги запечете в сгорещен тиган с незалепващо покритие за няколко минути от всяка страна. Готовите пити запазете, увити в кърпа.
Гръцка мусака
Снимка: Sergii Koval / Shutterstock
Необходими съставки:
За рагуто:
- 500 г кайма от говеждо месо
- 500 г кайма от свинско месо
- 100 г сгъстени домати от консерва
- 25 г доматено пюре
- 1 глава лук
- 1 стрък целина
- 2 скилидки чесън
- ½ ч.л. захар
- 1 ч.ч. червено вино
- 2 дафинови листа
- 1 канелена пръчица
- щипка смлян звездовиден анасон
- щипка индийско орехче, препоръчваме Kotanyi
- ситно нарязан магданоз, на вкус
- маслиново масло
- черен пипер, препоръчваме Kotanyi
- сол, на вкус
За патладжаните:
- 1 кг патладжани
- брашно (за поръсване), препоръчваме София Мел Класик
- маслиново масло (за пържене)
- За соса бешамел:
- 500 мл пълномаслено мляко
- 250 г кисело мляко
- 50 г брашно, препоръчваме София Мел Класик
- 50 г масло
- настъргано твърдо сирене
- индийско орехче, на вкус
- черен пипер, на вкус
- галета, на вкус
- сушен риган, препоръчваме Kotanyi
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. За рагуто почистете и нарежете на едро целината и лука.
2. Загрейте обилно количество маслиново масло в тенджера и добавете лука, а след като леко омекне, сипете и целината. Щом и тя омекне леко, добавете добавете захарта и разбъркайте.
3. Прибавете двата вида смляно месо и разбъркайте добре с дървена лъжица, за да не останат бучици.
4. След около 5 минути, залейте с червеното вино, след което овкусете с подравките.
5. Изсипете доматения сос и пюрето, разбъркайте добре и оставете на силен огън.
6. Добавете нарязания магданоз, подправете със сол и черен пипер, намалете котлона и гответе около час и половина.
7. Патладжаните нарежете на филийки с дебелина около 1 см. Оваляйте ги в брашно от двете страни и изпържете в маслиново масло до златисто. Оставете ги върху хартия, за да поеме излишната мазнина.
8. Пригответе соса бешамел, като загреете млякото в тенджера. Добавете индийското орехче и черния пипер.
9. В друга тенджера загрейте маслото, добавете брашното и бъркайте до златисто. Залейте с горещото мляко, като не спирате да бъркате.
10. Когато сместа се сгъсти, дръпнете от котлона и оставете да се охлади за 5 минути. След това добавете киселото мляко, черния пипер и индийското орехче, за да се смеси равномерно.
11. Намажете с мазнина тава за печене с високи ръбове с размери приблизително 26x20 см в основата. Покрийте дъното с лъжица бешамел и подредете слой патладжани, като ги застъпвате леко.
12. Поръсете с малко настъргано сирене, галета и риган. Покрийте обилно с рагу, като го разпределите равномерно по цялата повърхност.
13. Добавете още един слой патладжани, като отново леко ги застъпите. Поръсете със сирене, галета и риган, и залейте с бешамел. Изравнете повърхността.
14. Поръсете финално със сирене и галета, след което изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути.
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC














