Полска кухня: Триумф на вкусове и аромати
Полската кухня е наистина триумф на различните вкусове и аромати. Може да ви се стори трудно да произнесете някои от имената на ястията, но зад тях се крият неустоими национални специалитети. А наслаждаването на местната кухня е ключова част от пътуването до тази страна. Нещо, което ще ви позволи не само да опитате много вкусна храна, но и да разберете по-добре местната култура.
Какво да очаквате от полската кухня
Полската кухня е една от най-вкусните и интересни в Централна Европа. Това е типична рустикална кухня, в която се използват местни съставки като картофи, зеле, свинско месо и риба. Но предлага и много пикантни сосове, използвани за подправяне на солените ястия. Като пирогите например: сочни кнедли, пълнени с картофи, кайма, зеле или сирене. Поляците ги приготвят варени, пържени или печени, с билки или сосове, сладки или солени, придружени със заквасена сметана или сирене. Пикантните сосове се използват още и в супите и котлет шабови (месни рулца).
Снимка: Michal Vander / Shutterstock
При супите е просто задължително да опитате журек, която се приготвя от ферментирало ръжено брашно, яйца, свинско месо и гъби.
В Полша имат свой собствен начин за приготвяне на картофи: там не ги пържат, а ги опушват. Така приготвените картофи са много вкусни, обикновено се сервират с масло и карамелизиран лук.
За любителите на наденички, страната предлага истинско пиршество, тъй като е прочута със своите колбаса и кабаноси.
Традиции и легенди, свързани с полските ястия
Много от полските ястия, сервирани днес, имат древен произход и са свързани с легенди, истории и обичаи, предавани от поколение на поколение.
Супите се появяват в Полша още през XIII в. и са били консумирани от всички социални класи, тъй като били сравнително евтино и засищащо ястие. Първите, които се появяват на полските трапези, са журек, особено популярна в селските райони на страната, и баршч. Рецептата за традиционния баршч, приготвен с цвекло, датира от XVI в. и се появява на страниците на Żywocie człowieka poczciwego на Миколай Рей от 1568 г., което описва националните характеристики на поляците. Според някои исторически източници друга супа, наречена бигос, произлиза от средновековно ястие, чието име означава „смесен“. Всъщност това е вид месна яхния с прясно и кисело зеле, подправки и сушени сливи, която може да се приготви с най-различни съставки.
Друга популярна полска кулинарна традиция са пирогите. Легендата разказва, че свещеникът и проповедник Яцек Одроваж ги е опитал в Киев по време на пътуване и толкова му харесали, че ги пренесъл в Полша още в началото на XIII в., за да храни с тях най-бедните. Рецепти за пироги се появяват и в първата полска готварска книга Compendium ferculorum, albo zebranie potraw, публикувана през 1682 г. в Краков от готвача Станислав Чернецки.
Не можем да не споменем и водката като национална напитка. Полша и Русия се съревновават за титлата родина на водката, но всъщност никой не знае истинската ѝ националност. Твърди се, че е създадена от алхимик, от тайна смес от билки, подправки и вода, през XVI в., и е станала особено популярна сред аристократите в тази част на Европа. В Полша има два музея на водката - във Варшава и в Ланцут, които е добре да разгледате, ако сте фен на това питие.
Типичните полски десерти са неприлично вкусни
Ако ви се прияде нещо сладко в Полша, задължително опитайте пачки или пачек: пържена поничка, пълнена със сладко от рози или плодове. Но има и сладка версия с картофи.
Друг полски десерт, който не бива да пропускате е бабка: дълъг, сплетен квасен сладкиш с канела и шоколад. Както и тамошните палачинки, приготвени, които се сервират с мед, сладко или бита сметана, и прочутите понички, които може да се приготвят с различни пълнежи, като рикота, ванилия или горски плодове.
Серник. Снимка: StockphotoVideo / Shutterstock
Ако имате късмет да сте в Полша в дните около Коледа, има някои десерти, които не бива да пропускате. Като серник: тортен сладкиш, подобен на чийзкейк, приготвен с тварог (местно сирене, подобно на извара), захар, яйца и подправки. Има и версия с плодове, като ягоди или череши. Друг празничен деликатес е варената пшеница с мед или захар, сушени плодове, ядки и подправки. Както и маковецът: коледно руло от тесто, пълна със смес от смлени червени боровинки, нарязани орехи и стафиди, но най-вече с маково семе, защото се смята, че то носи пари. Прочути са и полските пиерники: джинджифилови сладки.
Автор: Деси Тодорова
Проектът се осъществява с подкрепата на София Мел и Kotányi; консултант: Кулинарна академия HRC
Снимка: Shaiith / Shutterstock













