Един ден високите технологии ще ни спестят най-простичкото удоволствие – да оставиш за известно време всяка работа и да се съсредоточиш над чиния с нещо вкусно. Това предрича научната фантастика, а този ден може да е по-близо, отколкото мислим.  

Ако има продукт – напитка, хапче, каша, лепенка за тяло – който съдържа всички необходими за оцеляването ни вещества, няма да се налага да ядем, за да живеем.

Напитката, в която има всичко

Soylent – най-известният в момента продукт, който бързо беше наречен „краят на храната“  e гъста напитка, която се продава на прах, разрежда се с вода и наподобява нещо средно между боза, овесена каша и смес за палачинки.

Soylent се рекламира като пълен заместител на храненето, който съдържа абсолютно всички вещества, необходими за пълноценното и здравословно хранене – въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, микроелементи. 

През 2013 г. Роб Райнхарт, създателят на Soylent, 24-годишен софтуерен инженер от САЩ, решава, че няма да харчи повече време и пари, за да се храни. Дава си почивка от опитите да създаде печеливш софтуерен стартъп и започва да се изучава хранителна биохимия. Преравя сайтовете на американските здравни институции и стига до списък с 32 вещества, нужни за оцеляването и правилното функциониране на организма. Поръчва суровите съставки от интернет – в прахообразна форма или на таблетки – и забърква всичко заедно, като го смесва с вода.

„Нуждаем се от въглехидрати, а не хляб. От аминокиселини, а не от мляко – обяснява Райнхарт в интервю за Vice. – Разбира се, може да ядете и крайните продукти, но не всеки може да си ги позволи или пък иска да го прави”.

Според него напитката е практично решение, тъй като не се налага да пазарувате, да миете чинии, да плащате големи сметки за ток или да се чудите какво да сготвите за вечеря.

Името Soylent е известно на публиката научно-фантастичен филм от 1973 г. с Чарлтън Хестън – антиутопия, в която заради пренаселването и замърсяването хората си изхранват с универсална храна, наречена Soylent. Филмът завършва с ужасното разкритие, че тя се прави от човешка плът. Райнхарт споделя, че е заимствал името от новелата, предшестваща филма, която разкрива как пренаселването на планетата е превърнало живота на хората в кошмар. В нея канибалистичният елемент липсва. За Роб Soylent означава: семпло, евтино, ефективно.

Решение на проблема с изхранването

С нарастването на населението и индустриализацията земеделието и животновъдството стават все по-голям проблем за околната среда. Един рационален начин на хранене, по който се снабдяваме с необходимите вещества и орязваме разхищенията, може да се окаже полезен.

Сечем още и още гори, за да освободим пространство за пасища. Животновъдната индустрия е един от основните отговорници за въглеродните емисии в атмосферата. Експлоатираме огромна част от природата, за да произвеждаме храна, една трета от която изхвърляме. Същевременно в някои части на света хората умират от глад, а в други изобилието и небалансираното хранене водят до затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет...

Роб Райнхарт вижда Soylent като решение за всички тези проблеми: