Не бива да ядат прекалено много сладко - научете децата навреме на това. Не е толкова трудно, колкото си мислите, особено, ако използвате естествени заместители на захарта. Давайте им пример, като и вие консумирате от тях. И все пак, не забравяйте, че е необходима умереност във всичко – алтернативните продукти, изброени от letidor.ru, не са вредни, но са си сладки.

1. Стевия. Това растение е 10 пъти по-сладко от захарта, а неговият екстракт – почти 200 пъти! Затова не прекалявайте с него, употребявайте го внимателно. На детето може да му варите листа от стевия, вкусни са.

2. Сушени плодове в гореща вода. Стафиди, сушени сини сливи, кайсии, фурми стават много хубави, като се накиснат за 10-ина минути в гореща вода. Децата много ги харесват. Освен това, те могат да бъдат полезни и вкусни акценти в домашния кейк. Потърсете си също и финикова захар, с която да овкусявате десертите.

3. Сироп от агаве. Сокът от този вид кактус е по-сладък от мед и съдържа желязо и калций, затова и го предлагат на диабетици вместо захар. Обозначенията „био“ и „органично“ гарантират качеството му. Можете смело да го използвате в кулинарията.

4. Сок от земна ябълка. Растението е познато още като йерусалимски артишок или топинамбур. Неговите грудки приличат на корен от джинджифил или на картоф и са много хрупкави и полезни, тъй като имат изключително нисък гликемичен индекс. Земната ябълка е пребиотик, препоръчван за диабетици.

5. Локум на прах. Ароматен и сладък, той е истински „склад“ на въглехидрати, фибри, витамини и минерали.

6. Палмова захар. Само като знаете как е създадена, ще ви се прииска да я опитате. Кристалите на този естествен подсладител не са нищо друго, освен ръчно подбран и изсушен цветен нектар от кокосова палма. Съдържа калий, цинк, желязо и витамини, което я прави "любимата храна на боговете".

Захарта от кокосова палма пък се получава, като от сока се изпарява водата. На вкус прилича на кафявата захар и според специалистите не влияе на гликемичния индекс. Затова е безопасна не само за диабетици, но и за всеки, който търси полезна алтернатива на бялата захар.

7. Меласа. Направен от захарна тръстика, този подсладител е полезен с това, че е лесносмилаем, богат на желязо и калций, и с успех конкурира обикновената захар.

8. Кленов сироп. Четете съдържанието на етикета – в кленовия сироп понякога слагат захар и оцветители, а това ще обезсмисли вашите усилия да храните здравословно детето.

9. Сироп от артишок. Още една алтернатива на захарта, която е вкусна и с нисък гликемичен индекс. Съдържа инулин – фибри с пребиотичен ефект и ценни аминокиселини, които помагат на храносмилането.

10. Натурален мед. Това е най-известното природно лекарство, прочуто от векове със своите антибактериални и антимикробни качества. Пчелният мед ще даде на младия организъм антиоксиданти, минерали, витамини, аминокиселини, ферменти, въглеехидрати и фитонутриенти.

Внимание: Много педиатри не препоръчват мед за деца под 2 години, тъй като неукрепналият организъм може да развие алергия поради евентуалното наличие на ботулинов токсин в меда. Алергията към мед обаче често пъти е показател за проблем с червата. Започвайте да давате мед постепенно, и винаги проверявайте качеството – ако е истински мед, когато капнете от него върху салфетка, след 15 минути около нея няма да се образуват мокри петна.

Новите родители