Пуешките яйца са ядливи и вкусни, но високите разходи и ниската продуктивност ги правят неизгодни за масово производство и потребление.

Пуйките често се озовават в центъра на трапезата ни подобно на много други опитомени птици, класифицирани като домашни. Ние разчитаме на тези животни за редица продукти – от постелки и дрехи до, най-често, храна. По-специално яйцата са основна част от хранителния режим на много хора. Но това ни кара да се замислим: защо не ядем пуешки яйца?

В дивата природа женската пуйка си прави гнездо на земята, някъде в гората. След това започва двуседмичен период на снасяне, през който на всеки 24 до 32 часа може да се появи по едно яйце, като обикновено се стига до снасяне на 9–13 яйца според Департамента за рибни ресурси и дива природа на Орегон.

Това е напълно достатъчно за една нова пуешка майка, която излиза от време на време да се храни между снасянията, за да има сили да мъти яйцата си успешно. За фермерите, които се занимават с производство на яйца обаче, този цикъл е недостатъчен и твърде бавен.

Защо не ядем пуешки яйца?

Само в Съединените щати има около 2500 ферми за пуйки. Това са много пуйки и вероятно много яйца, но въпреки това те не достигат до пазара. Причината е проста – не си заслужават усилието и разходите.

Една здрава кокошка може да снася яйце почти всеки ден, което прави 32-часовия оборот на пуйката неатрактивен. Освен това пуйките достигат възраст за снасяне едва след около седем месеца, докато кокошките започват да снасят още на пет месеца. От гледна точка на времето и продуктивността пуйките не могат да се конкурират с кокошките.

Източник: Shutterstock

Ако не сте виждали пуйка напоследък, имайте предвид, че те са значително по-големи птици. Отглеждането на такова животно не е евтино – нуждае се от повече пространство и храна, за да расте. Това прави пуешките яйца финансово неизгодни в сравнение с тези от други домашни птици на пазара.

Ядливи ли са пуешките яйца?

Пуешките яйца са напълно годни за консумация – просто попитайте фермерите, които ги отглеждат. Според изданието Modern Farmer вкусът им е много подобен на този на кокошите яйца. С малки разлики: те са по-големи, имат по-твърда черупка и по-дебела мембрана. Именно заради тази здравина могат да се съхраняват по-дълго, но това не е достатъчен стимул за масово производство, при положение че производственият процес е толкова ограничен.

Странният свят на яйцата

Пуешкото яйце, макар и скъпо за отглеждане, в крайна сметка е напълно нормално и познато по вкус. Това обаче не може да се каже за яйцата на някои други птици. Например пингвините.

Според Робърт Хедлънд, старши сътрудник на Института за полярни изследвания „Скот“ към Университета в Кеймбридж, вкусът на пингвинското яйце е „донякъде рибен“, тъй като крилът – дребен ракообразен, основен в диетата на пингвините – влияе на състава му. Доналд Морисън, жител на Фолклендските острови, споделя пред IFLScience, че от тях става чудесна павлова (традиционен десерт), но варените яйца са истинската звезда – „нещо наистина добро“.

Ако сготвите кокоше яйце, ще получите онзи задоволителен бял овал с жълтък в центъра. Но ако сготвите яйце от пингвин, ще видите призрачно, почти прозрачно кълбо, което частично прикрива оранжева топка. Това се дължи на различното съотношение на гликопротеините, които съдържат тези яйца. Докато кокошите яйца са богати на овалбумин, пингвинските съдържат около 25% пеналбумин – протеин, който ги прави устойчиви на студените условия в техния арктически хабитат.

След всички тези приказки за пеналбумин и рибен вкус, може би ще се придържаме към по-познатите шоколадови яйца.

Източник: IFLScience