Рохките яйца (с частично суров белтък или жълтък) могат да бъдат рискови за здравето най-вече заради опасността да съдържат бактерии от рода Salmonella.

Ето причините да избягвате рохките яйца:

1. Риск от салмонела

Salmonella enteritidis е бактерия, която може да се намира вътре в яйцето - дори ако черупката изглежда напълно чиста и здрава. А не искате да си имате работа с нея, повярвайте.

Ако яйцето не е добре сготвено (жълтъкът и белтъкът са течни), бактериите не умират при ниска температура и могат да предизвикат хранително отравяне.

Добре е да сте запознати със симптомите на салмонелоза:

гадене, повръщане

болки в корема

диария

висока температура

отпадналост

(особено опасна е за деца, възрастни хора, бременни жени и хора с отслабена имунна система)

2. Как да се намали рискът от консумацията на рохки яйца

Ако обичате да си похапвате рохки яйца, има няколко начина да направите консумацията им по-безопасна:

Използвайте пастьоризирани яйца – те са нагрявани достатъчно, за да се убият бактериите, но без да се сготвят.

Винаги дръжте яйцата в хладилник и не ги мийте преди съхранение (водата може да премахне защитния слой на черупката).

Избягвайте сурови яйца в рецепти като домашна майонеза, тирамису или кремове, освен ако не са пастьоризирани.

Безопасна алтернатива

Ако държите жълтъкът да е леко течен, ето какво можете да направите, но без голям риск:

сварете яйцата за 6-7 минути (жълтъкът става кремообразен, но не суров);

изберете вариант яйца по панагюрски, при които жълтъкът се затопля допълнително в горещ сос.