Гласът може да бъде едно от най-привлекателните неща в човека. Кой тембър обаче е най-секси?

Учените твърдят, че еталонът при дамите е вечната Мерилин Монро. Нейният глас е с висок тембър, но звучи така, сякаш дамата е останала без дъх. Точно тази комбинация е в състояние да подлуди мъжете.

Особено привлекателно действа тя, когато е съчетана с дребна фигура. Така жената изглежда привлекателна, но не заплашителна. „Открихме, че когато мъже слушат говора на жени, те предпочитат висок тембър  на гласа – но не прекалено писклив – който да звучи колкото се може по-придихателно”, обяснява ръководителят на проучването д-р И Лу от лондонския колеж „Юнивърсити”. „Такъв глас предполага дребно тяло. Идеален пример за такава жена е Мерилин Монро.”

Дамите пък от своя страна търсят партньор, който е едър физически, но не прекалено агресивен. Оказва се, че те асоциират такива мъже с дрезгавия глас.

„Логично е, че жените не харесват прекалено агресивни мъже”, казва д-р Лу. „Ето защо леко дрезгавият глас, който отново звучи с леко придихание, кара дамите да си представят силен, но не застрашителен партньор.”

Проучване от 2010 пък показа, че както мъжете, така и жените снижават тембъра на гласа си, когато искат да покажат, че се чувстват привлечени от някого. Така че, ако искате да разберете дали тази привлекателна персона ви харесва – просто се заслушайте!