Времето, в което живеем, и наложената изолация напрягат психиката и всеки се изнервя „по собствен модел“. За да не му изгорят бушоните, е много важно сам да намери начин да се разтовари от стреса и да намали нервното си напрежение.
Защото силният стрес, на който сме подложени, руши здравето.
А след 2 седмици в изолация, той е на път да се превърне в хроничен. В резултат на това сънят се нарушава, човек се концентрира трудно, храносмилателната система реагира, явява се главоболие, а кръвното вдига стойностите си. И трябва да се погрижим за себе си.

Ето съветите на специалисти от списание Freundin. 

1. Дълбоко дишане. Седнете удобно и поемете дълбоко въздух през носа, така че да усетите кака дробовете се изпълват изцяло. Задръжте дъха си за минута и след това издишайте, но през устата. Повторете това 10 пъти. Проучвания сочат, че това просто дихателно упражнение сваля кръвното, забавя сърцебиенето и отправя сигнал към мозъка да се успокои. Подобно дишане се практикува и в курсовете по йога.

2. Танци. В моменти на високо нервно напрежение, тялото отдела кортизол. Ако обаче в този момент си пуснете любима музика и потанцувате под ритъма ѝ, мозъкът активизира секрецията на ендорфин и допамин – тава са така наречените „ хормони на щастието“ . Те изместват хормона на стреса и по този механизъм се успокояваме. Учените съветват да танцуваме, защото слушането на любима музика само по себе си няма този ефект.