По правило хората постоянно търсят контакт помежду си; в края на краищата сме социални същества и общуването е важно за нас. В нормалния случай разговаряме с колеги в работата, често контактуваме с приятели и близки, рано или късно заживяваме с партньор и може би създаваме потомство. Но какво ще се случи, ако прекъснем изцяло връзката с околните за един ден? Как ще реагира организмът ни, когато липсва досег с други хора? Ето някои интересни факти.

1. Умствено проветряване

Цял ден без каквито и да било социални връзки – повечето от нас биха приели това като сериозно предизвикателство. Но всъщност подобен експеримент може да се окаже изненадващо освежаващ – най-вече за мозъка. Няма да бъдете непрекъснато заливани с информация за други хора и ще можете да се фокусирате върху съвсем различни неща. Следователно ако за един ден се концентрирате само върху себе си, ще проветрите надеждно ума си.

 2. По-силна раздразнителност

Който е прекарал 24 часа сам, избягвайки всякакви социални контакти, вероятно е забелязал, че става по-чувствителен и раздразнителен. Внезапната близост с други хора може бързо да го изнерви, предизвиквайки груба реакция. Ако демонстрирате често подобно поведение, най-вероятно имате нужда от повече контакти и по-голяма социална интеграция.