"Аз изтрих мобилното приложение на Facebook от телефона си. И вие трябва да го направите", съветва Мириъм Крамър в популярен материал в сайта Mashable, споделяйки защо е полезно да се освободим от присъствието на голямата социална мрежа в мобилния си телефон, който е винаги с нас, навсякъде. 

Мнението й е част от вълна на обръщане към реалния живот и отказ и умора от света на Facebook, който отнема време всеки ден и създава различни емоции сред потребителите, някои от които по-скоро негативни.

Ето какво разказва Крамър:

Аз изтрих мобилното приложение на Facebook от телефона си преди повече от месец. И изводът бе: Чувствам се свободна. 

Моите дни на безсмислено скролване през разнообразни обновления, също и от приятели на майка ми или хора, с които не съм разговаряла откакто завърших гимназията, приключиха.

И вие трябва да го направите. Просто трябва да изтриете приложението. Това е всичко. Не вашият Facebook профил. Не вашият живот в интернет. Просто приложението. 

Първоначалното ми желание да го изтрия започна, когато установих, че Facebook отнема толкова много пространство и батерия от моя, признавам, стар iPhone 6. Но скоро ми стана ясно, че моят истински, незахранван от батерия Живот с главно "Ж" би бил също така по-добре, ако нямамам Facebook да преминавам през него с палец. 

Не ми липсва. Не ми е мъчно за странното усещане на ненужни обновления от бивши партньори и други някогашни близки. Не ми липсва това да изпускам влака, защото вниманието ми е отнето от политически борби (или от коментарите, включващи гняв, след тях). 

Освен това, не чувствам да изпускам никакви новини изобщо, защото, да бъдем честни, дните на Facebook като доставчик на новини с реална употреба отдавна минаха. 

И работата е там, че аз не изтрих тотално Facebook. Все още мога да влизам в сайта в крачка, ако искам - просто трябва да премина през тромавия процес на отварянето му в уеб браузър на телефона ми. Което е нещо, което никога не съм правила.