Социалните мрежи са се обърнали повече в поле на състезание кой е по-по-най! Кой е по-хубав, по-слаб, по-щастлив – и колкото повече снимки, толкова по-сигурно. Понякога обаче забравяме, че зад този параван на усмивки и изобилие от любов и щастие се крият всъщност много самота и тъга.

Проучванията сочат, че хората, които са истински щастливи в любовта и като цяло в живота си, обикновено не парадират с това във фейсбук. Онези, които ежедневно публикуват снимки с любимия или коментар за дребните жестове, които е направил, или храната, която е приготвил, се оказват най-несигурни във връзките си. Може би се опитват чрез публичното споделяне и получаване на възможно най-много лайкове и коментари да компенсират празнотата или неудовлетвореността, които всъщност чувстват. Няма нищо лошо в това да споделите щастието си с другите, но когато това се е превърнало в ежедневен навик, вероятно се крие нещо друго зад тази постоянно потребност да оповестявате публично чувствата си, твърдят психолози.

Хората, които са сигурни в партньора си, радват се на стабилни отношения и хармонична връзка, прекарват много по-малко време в социалните мрежи и почти не говорят за личния си живот. Те са заети да споделят време с любимия, а не да го губят в интернет. Те се радват на любовта си, вместо да се стараят да убедят другите колко са влюбени и щастливи. Те преживяват истинските и непосредствени радости на живота и знаят, че пропуснатите мигове не могат да се върнат.

Затова, когато видите вълна от влюбени снимки, които ви заливат ежедневно от някой профил, имайте едно наум.

Цветелина Велчева