Истината е че повечето от нас прекарват деня вкопчени в телефоните и таблетите си, внимавайки да не пропуснат да прочетат ново съобщение до две секунди, след като апаратът е надал пронизителен стресиращ звук. Идеята на социалните медии е да ни направи по-свързани. Но това, че разчитаме на технологията за да видим обществата около нас, може да се окаже доста тежко тегло, установи ново изследване. Изследователският център Пю в САЩ установи, че само там една четвърт от възрастните американци са почти непрекъснато онлайн.

Социалните медии ни карат да правим едни и същи неща стотици пъти на ден и това предизвиква пристрастяване, стрес, тревожност и депресия, откриват учените. За това те са решили да проучат онези странни хора, които са офлайн и не са зависими от социалните медии. Те са набрали 50 участници, които не са ползвали телефон, таблет и са отказвали да прочетат дори своите имейли.

Ето поуките от тяхното поведение: те са прекарвали много повече време с останалите хора от онлайн събратятата си. Изключването на телефона не значи пропускане. И преживяването на нещо е много по-добро от автоматизираното и тривиално действие.

Science Alert