През 2009 г. глаголът "unfriend" бе обявен за дума на годината от екипа на речника New Oxford American Dictionary. Според справочника тя означава "да премахнеш някого като "приятел" от социална мрежа като Фейсбук."

Как и защо обаче се късат нишките на социалната мрежа? Отговор на този въпрос дава студент от Бизнес училището в Денвър, щата Колорадо, цитиран от Physorg.

Докторантът Кристофър Сибона събрал и класифицирал най-важните причини, поради които хората се разделят с "приятелите" в киберпространството.

Използвайки "Туитър", той анкетирал над 1500 потребители на Фейсбук. Основната причина за онлайн зарязването се оказали честите постинги със съмнителна информативност. 100-ият постинг за любимата ви музикална банда вече не е интересен, скромно предупреждава Сибона.

На второ място сред причините за "unfriend" са постинги по спорни теми като религия и политика. Старо правило е да не се обсъждат такива въпроси на ведомствени забави (офисни партита). Същото правило действа с пълна сила и в интернет.

На трето място са грубостите и расистките коментари.

Изследването показало, че 57 на сто от късането във Фейсбук е заради изцепки в мрежата, докато 26,9 процента се разделят с "приятели" заради поведението им в реалния живот.

Сибона открил и спонтанна йерархия на отношенията в мрежата - приятелите във Фейсбук автоматично попадали в доминантно или подчинено положение. Онези, които въвеждали "пожелание за сприятеляване" (friend request) много повече рискували да бъдат отрязани веднага или след време.

В друго изследване, проведено от Америка Онлайн, 30 на сто от тийнейджърите искали да скъсат с родителите си. Сибона дори открил двама такива младежи. Единият все пак възстановил фейсбук връзката си с майка си, но ограничил профила й, така че да управлява онлайн взаимодействията си с нея.

Само някои от анкетираните се оплакали, че са страдали заради "отрязване" във Фейсбук. Повечето били развеселени.

Сибона предупреждава, както и много други изследователи, хората да внимават със себеизразяването си в социалните мрежи, защото работодателите активно ги проверяват, когато обмислят наемането на работа на някой от тях. И в тази игра постинги, които могат да ви навлекат "unfriend", може да ви осигурят отказ от потенциален работодател.