През студените месеци се движим по-малко и консумираме предимно сухи храни, получаваме дисбаланс в тялото. Стомахът ни започва да се подува, усещаме неприятно чувство за отеклост.

Добрата новина е, че можем лесно да се преборим с това. Достатъчно е просто да променим малко режима на хранене и да добавим някои храни към дневното си меню.

Подправки – добавянето на черен пипер, куркума и кимион в рецептите ще помогне за стимулиране на храносмилането. Добавяйте повече от тези подправки вместо сол, защото солта задържа водата в тяло и ни кара да се чувстваме подути.

Целина - този хрупкав и хидратиращ зеленчук има много полезни свойства. Благодарение на него ще изкарате от тялото излишната вода и натрий.

Джинджифил - противовъзпалителна храна, която създава чудеса за подуване на корема. Настържете го в любимата си марината за месо, салата или парче на върха на риба.

Кисело мляко - киселото мляко е богато на пробиотици, които са чудесни за храносмилателния тракт и червата.

Домати - продукт, богат на калий, който помага на организма да регулира съдържанието на натрий. За щастие, е универсален и може да консумирате всеки ден по няколко пъти.

Белтъци - те съдържат много малко мазнини (повечето мазнини в яйцата идват от жълтъка), така че тялото ви ще ги усвои лесно.

Шоколад - за съжаление, сладките лакомства, може да предизвикат подуване, но ако се придържате към тъмен шоколад, приготвен с поне 70 процента какао, няма да има проблеми.  Тъмният шоколад е добър източник на фибри и полифеноли.