6. Суровата храна е по-полезна от сварената.

Не винаги. Например във фасула и патладжана има токсини, които стават безопасни за човека само след термична обработка.

7. Солта повишава артериалното налягане.

Учените все по-малко и по-малко са сигурни в това. Нещо повече, клиничните изследвания потвърждават, че пълното изключване на солта от храната може да провокира развитието на сърдечни заболявания, тъй като отсъствието на сол повишава нивото на "лошия" холестерол (липопротеидите с ниска плътност, с които е свързано развитието на атеросклерозата, инфарктите и инсултите).

8. В белия шоколад има повече мляко, отколкото в кафявия.

Грешка! Цветът на шоколада не зависи от съдържанието на мляко. Просто в белия шоколад липсва какао.

9. Ако ядеш вечер преди лягане, ще надебелееш.

Разпространено заблуждение! Важен е общият обем храна, консумирана за деня, съдържанието на мазнини и калории в нея, а също така вашата физическа активност.

10. Пикантната храна е вредна за стомаха.

Вярно е обратното! Чили, черен пипер, къри, хрян, горчица - са истински убийци на болестотворните бактерии, при това помагат за по-добрата работа на черния дроб и жлъчката.