11. В спанака има много желязо.

Не е точно така. В много таблици се посочва: в 100 г спанак се съдържат 35 мг желязо. Но става дума за 100 г сух спанак, докато в пресния има само 3,5 мг.

12. Яйцата повишават нивото на холестерола.

Не и не! В яйцата наистина има много холестерол (200 мг в едно яйце), но този холестерол никога не постъпва директно в кръвта. Ако нямате проблеми с обмяната на веществата, можете без страх да изяждате по едно яйце на ден, без това да ви навреди.

13. Птичето месо е по-постно от свинското.

Въпросът е спорен. Защото в печеното заедно с кожата пиле съдържанието на мазнини е по-високо отколкото в свинското филе (17,5% срещу 2%). Бялото пилешко месо без кожа обаче съдържа само 1% мазнини.

14. Печеното на скара е по-здравословно.

Това не е така! Ако мазнината от месото капе върху въглените, се образуват канцерогенни вещества, които заедно с дима се издигат нагоре към месото. Ако обичате печеното, по-добре го завивайте в алуминиево фолио.

15. Ябълките трябва да се обелват преди да се консумират.

Това не трябва да се прави. Непосредствено под кората се намират голямо количество витамини. Така че ако искате да имате повече полза от ябълките, яжте ги с кората.