Странната механика на секса при морските бозайници

11 октомври 2017 г., 15:30
702

Изключително интересно е, че женската може да отклони спермата на мъжкия в едно от многото отклонения, в случай, че реши, че не иска да бъде оплодена от него. Снимка: Miriam82 / Shutterstock

Вероятно не е изненада, но наистина се знае твърде малко за това как точно се случва сексът между водните бозайници и как техните гениталии са еволюирали, за да отговорят на средата и нуждите им. Затова екип от учени е направил любопитно проучване по въпроса, като са използвали за целите си запазени органи от мъртви морски бозайници.

Екипът е събрал пениси от загинали по естествен път различни видове делфини и тюлени. След това е използвал компютърна томография, за да определи как пасва пенисът във вагината на женския представител на същия вид, колко дълбоко прониква и кой от неговите структури влизат в контакт.

Китовете, делфините и други морски бозайници имат наистина необикновени вагинални нагъвания, спирали и отклонения, които пенисът и спермата на бозайника трябва да преодолеят, за да успеят да оплодят яйцеклетката”, обясняват учените.

Изключително интересно е, че женската може да отбие спермата на мъжкия в едно от многото отклонения, в случай че реши, че не иска да бъде оплодена от него.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари