Ако сте пропуснали първата част на материала, можете да я прочетете тук.

Според някои историци прословутата златна ябълка, подарена от Парис на богинята Афродита, не била ябълка, а дюля.

Днес дюлята е позабравен плод, тъй като дюлевите дървета изчезват поголовно от градините. А още в древността тя е била ценена и използвана като лек срещу кожни възпаления, храносмилателни смущения и настинки. Дюлите са богати на витамини и хранителни вещества, полезни за организма. Те съдържат преди всичко калий - минерал, който се отразява особено благоприятно на сърцето, нервите и мускулите.  

6. Каква трайност има сокът от дюли?

Пресният, домашно приготвен дюлев сок трябва да се изпие най-много за 2-3 дни, защото в противен случай в него се образуват бактерии и въглероден диоксид, които може да причинят заболяване. Закупеният готов сок в кутии също не бива да престоява повече от 3-4 дни, след като се отвори.

7. Колко захар съдържа сокът от дюли?

Подобно на другите плодови сокове и дюлевият съдържа 9-10 грама захар на 100 мл течност. Това количество е напълно приемливо. Все пак не бива да се прекалява с дневната доза сок, за да не се „презахари“ организмът.

8. Защо дюлевият сок почервенява?

Дюлевият сок почервенява само когато семената не са били отстранени, преди да се изстиска течността. Това обаче няма как да се случи, защото е трудно да се изцеди плодът в домашни условия, без да е почистено  семенното му гнездо.

9. Може ли дюлевият сок да се замразява?

Само пресният, домашно приготвен дюлев сок може да се замразява и след това да се пие, да се яде като сладолед или да се използва за направата на желе. Не ви съветваме да замразявате сок, купен от търговската мрежа.

10. Как се приготвя домашен сок от дюли?

Сокът може да се приготви по два начина. Първият начин е суровите плодове да се пресоват в сокоизстисквачка, като течността се отдели от месестата част. Така полученият сок има приятно стипчив вкус и е много освежаващ. Ако обаче искате да се насладите на сок с мек аромат, препоръчваме ви предварително да сварите плодовете, нарязани на средно големи парчета. Сварените плодове се минават през цедка и сокът, докато е още горещ, се затваря в бутилки с винтови капачки. Бутилките може да се съхраняват в хладилника до един месец, но след отваряне сокът трябва да се употреби в рамките най-много на два дни.

Цветелина Велчева