Според някои историци прословутата златна ябълка, подарена от Парис на богинята Афродита, не била ябълка, а дюля.

Днес дюлята е позабравен плод, тъй като дюлевите дървета изчезват поголовно от градините. А още в древността тя е била ценена и използвана като лек срещу кожни възпаления, храносмилателни смущения и настинки. Дюлите са богати на витамини и хранителни вещества, полезни за организма. Те съдържат преди всичко калий - минерал, който се отразява особено благоприятно на сърцето, нервите и мускулите.  

1. Какво всъщност представлява дюлята?

Дюлята прилича на смесица или кръстоска между ябълка и круша – това се дължи на близкото родство на тези три плода. Малко по-твърдата и с по-тръпчив вкус цариградска дюля има ябълковидна форма, а по-меката и по-сладка португалска дюля - крушовидна.

И двата сорта се отличават с жълта мъхеста кора. Във вътрешността им се намира семенно гнездо. Дюлите имат ароматен, наситен плодов и деликатно кисел вкус – но само печени, варени или задушени. Едва ли има някой, който да ги предпочита сурови!

2. Какво съдържа сокът от дюли?

Сокът от дюли снабдява тялото с множество минерали и микроелементи като калий, натрий, цинк, желязо, мед, манган и флуор. Той е източник и на важните витамини РР, А, В и С. Освен това в 100 грама дюли се съдържат едва 38 калории, което прави тези плодове по-ниско калорични дори от ябълките.

3. Срещу какви болести помага дюлевият сок?

Заради богатото си съдържание на витамини, минерали, биоактивни вещества и микроелементи дюлите, както и сокът от дюли помагат срещу многобройни оплаквания като болки в гърлото, кашлица, пресипнал глас, възпаления на сливиците, стомашни спазми, подуване и газове, диария, запек, менструални болки, суха напукана кожа и кожни възпаления.   

4. За какво е полезен дюлевият сок?

Тъй като съдържат големи количества витамин С, органични киселини, пектин, цинк, амигдалин и дъбилни вещества, дюлите и сокът от дюли са много здравословни. Те понижават  кръвното налягане и лекуват  стомашно-чревни разстройства, спомагат за изглаждането и подмладяването на кожата.

5. Какво може да се приготви от дюлевия сок?

Не е задължително дюлевият сок да се използва само за приготовление на ястия или печива. Тогава той бързо може да загуби вкуса си и най-вече ценните хранителни вещества, които съдържа. От него може да се направи например и дюлев ликьор, като сокът просто се смеси с ром, водка и малко захар. По желание сместа се кипва за кратко и се добавят подправки (канела, ванилия, карамфил, кардамон и т.н.). Така получената ракия отлежава 2 до 4 седмици.

Към втората част

Цветелина Велчева