ООН представи проект за плаващ град, в който могат да живеят 10 хил. души

05 април 2019 г., 13:11
1085

Градът ще бъде изграден от поредица от шестоъгълни платформи, всяка от които ще има около 300 жители. Сградите ще са максимум между 4 и 7 етажа - ниско строителство.

Източник: OCEANIX / BIG-Bjarke Ingels Group

На кръглата маса на Организацията на обединените нации в сряда група строители, инженери и архитекти представиха концепция за достъпен плаващ град, в който могат да живеят 10 хил. души.

Специалното събитие събра на едно място иноватори, изследователи, морски инженери и учени, чиято цел е да открият решение на заплахата, пред която са изправени крайморските селища заради постоянно покачващото се надморско равнище. В частност – как напълно независими селища, разположени върху водата, могат да произвеждат собствени храна, енергия, прясна вода и нулев отпадък.

Именно така се ражда концепцията за Oceanix City

Тя е проектирана от известния архитект Бярке Ингелс в сътрудничество с Oceanix. Въпреки че все още се нуждае от финансиране, той по същество е инструментариум за инвеститорите, които са достатъчно смели да поемат проекта.

Самата структура ще бъде закотвена за дъното на океана и ще разчита изцяло на концепцията за т.нар. „океанско земеделие“. Т.е. отглеждане на храна под повърхността на водата. Така например клетките под  платформите биха могли да събират миди, калмари и други видове морски дарове. Аквапоничните системи ще използват отпадъци от риба, за да подпомогнат оплождането на растенията, докато вертикалните ферми ще генерират целогодишна продукция. И двете технологии биха могли да помогнат на града да се самозадоволява с храна по време на ураган или друго природно бедствие.

Ключови думи:
Коментари