Ново проучване показва, че сред хората със сърдечна недостатъчност рискът от смърт е по-висок при заклетите ергени, отколкото при мъже, които са били женени преди това, или при жените, съобщава ЮПИ.

Семейният живот се оказва важен прогностичен фактор за преживяемостта при мъжете със сърдечна недостатъчност, но не и при жените. По-конкретно, при заклетите ергени, които никога не са се женили, дългосрочната преживяемост е значително по-лоша, отколкото при мъжете, които са били женени, разделени, разведени или овдовели. Това е установил в екипно проучване старши изследователят д-р Дейвид Као, доцент по медицина в Медицинския факултет на Университета на Колорадо.

За разлика от тях, жените със сърдечна недостатъчност, които никога не са били омъжени, не изглежда да са изложени на по-висок риск от смърт от тези, които са били омъжени, допълва той.

„Тези открития предполагат, че бракът има някакъв благоприятен ефект за мъжете, който им помага да оцелеят по-дълго след развитието на сърдечна недостатъчност“, казва Као и уточнява: „Понастоящем не сме установили точно какви са тези фактори, но те биха могли да включват придобиване на здравословни навици, социално-икономическа и семейна подкрепа в по-напреднала възраст или разлики във фактори като усещане за уязвимост, хранене и настроение.“

Липсата на разлика в преживяемостта между жените с различна семейна история може да означава, че или същите фактори не са толкова клинично полезни при жените, или че има по-малко дефицити в тези черти, които се повлияват чрез брака, каза Као, пише БТА. При сърдечна недостатъчност сърцето става твърде слабо или „мързеливо“, за да изпомпва ефективно кръвта към тялото. Сърдечната недостатъчност не се лекува, но лекарствата, промените в хранителния режим и редовната физическа активност могат да помогнат на пациентите да живеят по-дълго и да намалят симптомите като задух, умора и подуване.

За целите на проучването екипът на Као използва данни за 6800 възрастни американци на възраст от 45 до 84 години. Сред 94-те участници, които са страдали от сърдечна недостатъчност на 10-ата година от проучването, изследователите сравняват процента на преживяемост от момента на диагностициране на сърдечната недостатъчност и семейното положение при средно петгодишно проследяване.

Изследователите установяват, че вероятността мъжете, които никога не са били женени, да умрат в рамките на около пет години след поставянето на диагнозата, е повече от два пъти по-голяма от тази при жените с какъвто и да е семеен статус.

Вероятността да умрат заклетите ергени е била около два пъти по-голяма от тази при мъжете, които са били женени. Освен това при овдовелите, разведените или разделените мъже не е имало повишен риск от смърт в сравнение с женените мъже, отбелязват изследователите.