Има много причини да се ожените, но има и много причини да не го направите. Понякога е трудно да се говори за това, защото обществото създава впечатлението, че всеки непременно трябва да се ожени, но това не е вярно. Хората трябва да имат право на щастие и извън общоприетите норми и стереотипи. Никой не отрича правото на човек да е щастлив в брак, но не бива да бъдем съдени, ако потърсим щастието си извън брака.

Ето седем напълно нормални причини да не вдигате сватба и няма да ви се налага да ги обяснявате на никого:

1. Това си е вашият живот – сами решавате какво да правите с него.

Изборът, който правите в живота си, е ваш, не се съмнявайте в това. Решенията, които взимате, са лично ваши. А когато става дума за важния въпрос за брака, този избор зависи изцяло от вас. Не дължите обяснение на никого. Майки во може да ви казва, че този човек е идеален за вас, но ако вие не го чувствате, не правете компромис. Независимо дали сте в сериозна връзка, или се занимавате с бизнес, решението да се ожените е нещо, което трябва да вземете сами.

2. Напълно нормално е да искате да останете сам.

Да си сам не означава непременно, че трябва да се чувстваш самотен и депресиран. Да се наслаждавате на собствената си компания е също толкова важно, колкото и да искате да бъдете с партньора си. Има хора, които са си просто самодостатъчни. Подредили са живота си и не желаят да нарушат комфорта си заради друг човек. Можете да изградите удовлетворяващ живот, изпълнен с учене, хобита и вълнуващи преживявания, дори и да не сте женени, и това е напълно нормално.

3. Любовта трябва да бъде нещо повече от лист хартия с подпис и печат.

Бракът не е просто лист хартия, той е ангажимент между две сърца, вричане във вярност, обещание да делите добро и зло завинаги. Дълбочината на вашата любов не се определя от юридически документи, а от доверие, разбиране и близост. Така че ако изберете да правите нещата по свой начин, това не означава, че специалната връзка с партньора ви е по-малко силна и значима.

4. Не сте готови да се установите за постоянно.

Възможно е да не искате сериозна връзка, защото предпочитате разнообразието, искате да имате възможност да ходите по срещи. И това е нормално. Ако сте целеустремен човек, фокусиран върху кариерата си, и не сте готови да забавите темпото, да си купите къща и да правите типичните неща за „двойка", това е напълно нормално и не е нужно да се чувствате виновни за приоритетите си.

5. Страхувате се от развод.

Думата „развод" може да звучи много плашещо. Ако само мисълта за него ви кара да се притеснявате и да губите съня си, не е проблем да изчакате да се ожените. Помнете, че е важно да вземате решения, които са правилни за вас и са в съответствие с вашето щастие. Вашето спокойствие и щастие са най-важните неща и ако не ви се иска да се ожените, вътрешно се бунтувате срещу тази мисъл, просто не си го причинявайте.

6. Ако не искате, ще се възмутите.

Бракът трябва да е осъзнат избор, а не нещо, което ви кара да се чувствате задължени. Ако не се вълнувате от идеята за брак, по-добре е да сте честни пред себе си и пред партньора си. Признайте какво наистина искате и направете крачка в тази посока.

7. Не сте подходящ за ролята на съпруг или съпруга

И това се случва. Има хора, които просто не могат да бъдат верни, отдадени съпруг или съпруга. Защо тогава да създават семейство само защото това очаква обществото от тях? Ако сте доволни от това, което правите сега, и не се виждате в ролята на съпруг или съпруга, това е напълно нормално. Следвайте сърцето си и бъдете себе си.