Знаете ли каква е функцията на простатата?

Ако отговорът е „не“, то не сте единствените. Според изследване едва всеки четвърти мъж на възраст на 50 години знае какво е предназначението на простатата, въпреки че това е ключов за здравето орган в мъжкото тяло (особено с напредъка на възрастта).

Простатата е голяма горе-долу колкото топче за тенис на маса и се намира между основата на пениса и ректума. Тази жлеза отделя семенна течност, която се смесва със спермата и ѝ помага да „оцелее“ по време на пътешествието си през тестисите. С напредъка на възрастта различни състояния могат да повлияят негативно на простатата (включително уголемяване и рак).

Изследване, ръководено от изследователи от Европейската асоциация по урология и Boston Scientific, е анкетирало над 3000 мъже над 50-годишна възраст от Великобритания, Германия и Франция. Учените са искали да разберат колко често мъжете изпитват конкретни симптоми и колко дълго чакат, преди да решат да се консултират с лекар. Те откриват, че едва всеки четвърти мъж може да назове правилно функцията на простатата. Много хора не са запознати адекватно и със здравните проблеми, които съпътстват тази жлеза (особено по отношение на злокачественото ѝ уголемяване, както и на т.нар. злокачествена хиперплазия на простатата). Само малко над 1/3 от анкетираните мъже са могли да разпознаят адекватно свързаните с простатата заболявания.


Източник: European Association of Urology

„Резултатите са доста тревожни, тъй като изследването е проведено именно сред онази възрастова група мъже, които са най-податливи към развиването на проблеми с простатата“ – обяснява урологът Хайн ван Попел. Според него лекарите ще се изправят все по-често пред заболявания от този тип, тъй като продължителността на живота постепенно се увеличава. Съответно мъжете трябва да бъдат информирани по отношение на тези здравни въпроси.

С напредъка на възрастта простатата постепенно се уголемява. Нетипичното ѝ разрастване обаче може да представлява медицински проблем (едва всеки шести знае това). Точната причина за уголемяването ѝ е неизвестна. Лекарите обаче смятат, че най-вероятно то е свързано с хормоналните промени, които настъпват със стареенето. Почти половината от мъжете между 50- и 60-годишна възраст не могат да разпознаят и свързаните с въпросното уголемяване симптоми (като внезапно желание за уриниране, болезнено усещане по време на уриниране и ходене до тоалетната по малка нужда по повече от веднъж на нощ). Дори по-умерените симптоми могат да повлияят негативно на качеството на живот; те дори са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Източник: European Association of Urology

Не на последно място повечето мъже твърдят, че рядко обсъждат подобни проблеми със своите партньори или членовете на семейството си. Нещо, което трябва да се промени, категорични са изследователите.

„Предишни изследвания показват, че жените всъщност знаят повече за мъжкото здраве, отколкото самите мъже – казва Ван Попел. – Ето защо съветваме мъжете да обсъждат тези уроложки симптоми и състояния с партньорите и семейството си, както и да посещават специализирани професионалисти като например уролози.“

Над половината от анкетираните мъже заявяват, че биха говорили с личния си лекар относно проблеми, свързани с уринирането. ¼ пък твърди, че ще потърси повече информация за симптомите в Google.

Когато мъжете навършат 50-годишна възраст, те трябва да започнат да ходят на ежегоден преглед на простатата (и дори по-рано, ако някой член на семейството им е имал подобни проблеми).

Източник: IFLScience