Какво е наистина близка връзка и какво трябва да /не/правят родителите, за да поддържат емоционален контакт в отношенията с децата? Защо е важно да имат близки отношения с хлапето, как да ги създадат и поддържат, обяснява Вера Якупова, кандидат на психологически науки, практикуващ психотерапевт.

На първо място, става дума за взаимоотношения, в които няма физическо или психологическо насилие. Това е основата, върху която трябва да се гради всяка нормална семейна система. Ако има насилие, тогава не може да става дума за някакви близки отношения.

Но има и по-фини неща, за които често забравяме и те са също толкова важни. Ето ги и тях.

1. Бъдете предвидими родители

Отношението към детето не трябва да зависи от вашето настроение или други външни фактори. Не е редно да се водите от личните си емоции: ето, аз съм в отлично настроение и ти купувам сладолед, разрешавам да гледаш телевизия, а друг път съм ядосана и забранявам всичко.

Възрастните, разбира се, имат право на негативни емоции. Всички ние сме живи същества, но емоциите не бива да променят драстично живота на семейството. Децата се чувстват много по-комфортно и по-свободно, ако родителите са спокойни и предсказуеми.

2. Наложете ясни правила

За децата е особено важно да има ясни и постоянни правила. Задачата на родителите е да наложат конкретни изисквания, а последиците от неспазването им да са очевидни.

Например, те обясняват защо зъбите трябва да се мият редовно и въвеждат правило: мий зъбите два пъти на ден, сутрин и вечер. Детето разбира какво ще се случи, ако не си измие зъбите и какво се получава, когато ги мие редовно.

И още нещо, което е важно: правилата трябва да са съобразени с възрастта.

Не заключвайте телефона на хлапето и не го следете непрекъснато в социалните мрежи. Обяснете му правилата за безопасна комуникация, включително и сърфирането в интернет.

Постигнете взаимно съгласие например, че понякога ще проследявате местоположението му, като използвате програми за родителски контрол или специален часовник.

Децата обичат правилата. Те може да се бунтуват и да се противопоставят на нещо, но въпреки това правилата са основата, на която разчитат.

3. Дайте на детето право на избор

Дори и в най-крехка възраст хлапето може да избере тениска за детската градина или книжка, която му е интересна. Позволете му да не изяде докрай яденето, ако не е много гладно, да яде повече, ако му е вкусно или е гладно. Възрастният човек има пълното право да избира своите приятели и компания, без да поглежда и да се допитва до родителите си, нали? Научете и детето да се вслушва в собствените си желания.

Разбира се, можем да го подсещаме за определени неща, просто защото имаме повече опит.

Например, да му обърнем внимание, че бялата му тениска е леко замърсена и трябва да се смени.

Колкото по-рядко налагаме мнението си и се доверяваме на детето, толкова по-лесно то ще порасне и ще стане самостоятелно. А ние ще сме емоционално по-близо до него.

4. Уважавайте личните му граници

Колкото по-голямо става детето, толкова повече лично пространство му трябва. Ако на пет години то дори не забелязва, че сте влезли в стаята му, без да почукате, то на четиринадесет това едва ли ще му хареса.

Не трябва грубо да влизате в личното си пространство: да се ровите из нещата му или да четете кореспонденцията с приятели.

Ако се притеснявате за безопасността му и искате да инсталирате семеен GPS на телефона му, който ви позволява да проследявате местоположението и движението, го предупредете предварително. Задължително обяснете и обсъдете как и в какви случаи планирате да използвате устройството.

Има приложение Kinbery, създадено от екипа на Beeline - едно от най-безопасните приложения за проследяване на движението. Процесът на свързване е защитен от шестцифрен код, който се актуализира на всеки два часа. Приложението позволява на екрана да се видят членове на семейството - тоест не само ще видите къде е детето, но може да се разбере и какво правят родителите.

Преди да го инсталирате обаче, струва си да обясните на хлапето, че това не се прави за пълен контрол, а единствено от съображения за безопасност, защото го обичате и се притеснявате.

Кажете на детето си защо избирате точно това приложение.

Тук има важен момент - ако то се съгласи и няма нищо против, тогава всичко е наред, можем спокойно да инсталираме приложението. Но ако започне да се съпротивлява, значи е време за дискусия.

Възможно е да постигнем съгласие да не включваме програмата всеки ден, но в дните на „пауза“, то трябва да се обажда и отговаря на обажданията ви.

Или пък да се договорим да включваме програмата само в определени случаи - в летен лагер, на поход, на гости на баба.

Винаги е въпрос на зачитане на личните граници и на договаряне.

Продължава на страницата на Новите родители