Американски учени установиха, че децата на село са с по-високо ниво на IQ ( стандарт, с който се измерва интелектуалния потенциал) в сравнение с градските. Техните по-лоши показатели се свързват със замърсения въздух, обясняват учени от Калифорнийския университет.
При експеримент, в който били включени над 1000 деца, учените установили разликите в IQ , които те обясняват с неблагоприятните екологични фактори.
 Авторите на проучването смятат, че най-вредни в градския въздух са фините прахови частици, известни като РМ10.
Фините прахови частици често съдържат отрови от отработени газове и замърсители на околната среда - олово, ванадий, берилий, алуминий, живак, въглеводородни съединения. Колкото по-малки са частиците, толкова по-дълбоко проникват.
Финият прах с размер PM10 не може да бъде филтриран по естествен път през носа и достига дори до алвеолите на белия дроб, тъй като частици са с много малки размери -  под 10 микрона.

„Тези частици са изключително малки и лесно проникват в организма на майката, а оттам и в плода. Те са в състояние да предизвикат възпалителни процеси в плацентата, като нарушават нормалната ѝ работа. В резултат на това плодът не получава достатъчно хранителни вещества и това се отразява зле на неговото развитие“, обясняват учените, цитирани от Daily Mail.

За да намалят риска от вътреутробни увреждания и от дефекти на невралната тръба лекари съветват бременните да консумират повече продукти, богати на фолива киселина – спанак, аспержи, бобови, броколи, ленено семе и пълнозърнести продукти.
Според учените фолиевата киселина може да противодейства и на описните за развитието на детето частици РМ10.

Източник: Новите родители