В момента едно потопено селище в Италия може да бъде видяно за първи път от повече от десетилетие.

Преди над 70 години малкият град Курон в Северна Италия се озовава под вода. За времето си този ход е бил доста противоречив – властите са искали да построят хидроелектрически язовир, сливайки две по-малки естествени езера (Курон и Ресия).

Така през 1950-та се ражда новото изкуствено езеро Ресия, а старото – Курон – вече е в историята. То е дълго 6 км, а в най-широката си част достига километър. Някои от местните жители са преместени в новия град Курон.

Единственото нещо, което остава от старото селище, е камбанарията на църквата. Смята се, че тя е построена през 1357-ма. Камбанарията се издига над повърхността на водата, а гледката е наистина емблематична – всяка година тя привлича множество туристи към района, дори е вдъхновила книга и телевизионна поредица.

Източник: Luisa Azzolini

В момента езерото е временно източено, за да позволи на властите да извършат подновителни дейности на бента и тръбите му. Вследствие на това обаче старият Курон е отново видим – наред със своите улици, стълбища, покриви и дори някои мазета. Камбанарията продължава да удивлява хората и днес. През 2009-та водата също е източена, за да позволи възстановяването на кулата.

През зимата езерото често замръзва, което позволява на хората да стигнат до самата камбанария. Тя довежда до възникването и на необичайна градска легенда. Хората твърдят, че все още могат да чуят звука на камбаните. Те обаче не са бити от 18 юли 1950-та.

Източник: IFLScience