Суша и необичайно горещо време са увеличили солеността в най-голямата делта в Италия, където могъщата река По се влива в Адриатическо море южно от Венеция, съобщи Асошиейтед прес. Това убива оризовите насаждения и мидите, които са ключови продукти за един от италианските кулинарни специалитети - оризова паста с миди, предава БТА. Поне една трета от мидите от делтата на По са загинали. Растенията по поречието на реката повяхват заради водата, която е все по-солена, а второстепенните водоизточници са пресъхнали. Това свива местообитанията на земноводните и птиците в района.

"Очевидно е, че това е цяла система с екология, изпитваща постоянни проблеми", каза Джанкарло Мантовани, директор на управлението на водния басейн на река По. Екосистемата включва Парк Делтата на По, който ведно с околните райони във Венето оформя резерват, признат от ЮНЕСКО за обект на световното наследство заради биоразнообразието си.

Количеството вода, вливащо се в делтата от По, е рекордно ниско за всички времена - едва 95 куб.метра миналия месец заради сушата, което е една десета от средните годишни стойности. Едва от два месеца земеделските стопани могат да използват речната вода за напояване.

Ефектът от промените може да е дълготраен, тъй като солената вода навлиза все по-навътре на сушата откогато и да било и прониква в подпочвените води.

И макар делтите да са зони на обмен на прясна и на солена вода, движението става все повече еднопосочно - проникването на солена вода на сушата се е увеличило от два километра през 60-те години и 10 километра през 80-те години до стряскащите 38 километра тази година.

"Територията около По е на три метра под морското равнище, следователно има постоянен наплив на солена вода, която отива в порестите скали с подпочвени води", каза Мантовани. "Създава се не само земеделски, човешки проблем, но и проблем за околната среда... Това е перфектната буря".