Оживен трафик, празни затвори и процъфтяваща търговия с пощенски марки. В една от най-малките държави на света, Сан Марино, някои неща са по-различни, отколкото в останалата част от Европа.

1. Сан Марино е най-старата република в света и единствената оцеляла до днес микродържава на Апенинския полуостров, чиято площ от 61 кв. км е останала непроменена през вековете.    

2. Властта е в ръцете на двама президенти – капитан-регенти, които се сменят на 6 месеца и управляват заедно една година. Избират се от парламента на Сан Марино.

3. Никъде другаде в света няма толкова много автомобили на глава от населението. Всеки жител на тази микродържава притежава средно по 1,3 превозни средства. За сравнение – в Швейцария например на един човек се пада половин кола.

4.  Изолация: В затвора на Сан Марино, помещаващ се в едно от крилата на някогашен манастир, през годините се е случвало да има един-единствен затворник. Той се е чувствал като на безплатен курорт, тъй като са му носели храна от близък тузарски ресторант. За сравнение: стоте заведения за лишаване от свобода в Швейцария са пренаселени със 7000 затворници.  

5. Продажбата на пощенски марки съставлява цели 10 % от брутния вътрешен продукт на страната.

6. Жителите на Сан Марино живеят дълго. Средната продължителност на живота е 81 години за мъжете (европейски рекорд наред с Исландия) и 85 години за жените.

7. Сан Марино е толкова малка, че разстоянието от север на юг възлиза на 12 километра – приблизително толкова, колкото от центъра на София до летището. А броят на жителите, 33 785 души, е колкото населението на виенския окръг Виден.

8. В Музея на изтезанията на Сан Марино е изложен интересен експонат: уред, с който в миналото са раздробявали коленете на осъдените.