Етрополе е град в Западна България, намира се в Софийска област и е административен център на община Етрополе.

 

Gallery

Град Етрополе е разположен в живописната котловина на река Малки Искър, в северните склонове на Стара планина, в подножието на връх Баба /1787 м/. Етрополската котловина е обградена от величествените старопланински върхове – Звездец, Шиндарника, Свети Атанас, Мара Гидия и др. Надморската височина на котловината е 620 м.

(по материали от Уикипедия)

Gallery

Имат си красив парк.

Gallery
Gallery

Ще ви посрещнат гостоприемни приятели.

Gallery

Ще се порадвате на красиви гледки на изкуството.

Събуди ме в прохладната утрин, майко -

в несъбудени ранни зори:

искам слънцето, слънцето светло да видя

и далечните сини гори.

                      (Христо Ясенов)

Gallery

Насладете се на Историческия музей.

Gallery

Историческият музей се намира в сгадата на стар конак от времето на Османското владичество. Сградата е строена през 1853 – 1870 г. от етрополските майстори Дено и Цветко и е архитектурен паметник на културата.

Експозицията на музея представя богатото културно – историческо наследство на община Етрополе в експозиционни зали: Археология, Етнография, Занаяти ХVІв.-ХVІІ в., Занаяти ХVІІІв.-ХІХ в., Занаяти ХІХ в.-ср. ХХ в., Просветно дело, Етрополска калиграфско-художествена школа от ХVІІ в., Националноосвободителни борби, Видни етрополци и Дарителство. Показани са над 1200 културни ценности, много фотоси и документи.

 

Gallery
Кьошк в конака.

А на 5 км източно от Етрополе, по северните склонове на старопланинския Черни връх, върху бигорна скала се извисява един от най-красивите български манастири – Етрополският манастир „Света Троица“, известен още с името „Варовитец“.

Снимки: обекти.бг