Манастирът „Света Троица“ се намира на 5 км източно от Етрополе. Няма да го откриете в класацията на 5-те най популярни манастира у нас, но със сигурност ще останете приятно изненадани от красотата и спокойствието на това място. Известен е още с името „Варовитец“ (заради варовиковия камък, с който е изграден манастирският храм).

Манастирът е най-значимият книжовен и просветен център в българските земи през 16. и 17. век след Рилския манастир, в който възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа.

Етрополският манастир е основан още през Средновековието. При подновяването на манастира през 1858 г. игуменът Хрисант намерил в развалините на старата църква плоча с надпис, указващ годината на основаването на обителта – 1158 г., която плоча била вградена в основите на новостроящия се манастирски храм (архитект Иван Боянин).

Gallery
Прекрачването на прага на светата обител
Gallery
Първа среща отдалече.
Gallery
Просторно, въздушно, зелено.

Редица легенди са свързани с основаването на това свето място. Според най-известната тук Иван Рилски се установил в търсене на усамотение и покой и основал пустинножителството си в една от пещерите в местността Варовитец. Скоро след това се оттеглил в Рила, където заживял като отшелник в стремежа си да бъде далеч от всеки шум и суета. Населението на Етрополе приело мястото за свято и основало там манастира „Варовитец”.

Gallery
Gallery

Васил Левски е посещавал често това място и го е приемал като убежище. Запазено е скривалище, приготвено от игумен Хрисант за Апостола.

Светата обител е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз, има печат в черквата.

Gallery
Манастирът - убежище на Апостола.
Gallery
Надгробната плоча в двора на манастира на игумен Хрисант.
Gallery
Тук ще срещнете и добри приятели.
Gallery
И пазители на входа.

До манастира се намира малък живописен водопад, носещ също названието „Варовитец“, за който ви разказахме наскоро.

Кратка история и галерия на красивия водопад можете да си припомните ТУК.