„Опознай България, за да я обикнеш", казва  Алеко Константинов на 27 август 1895 година на организираните от него цели 300 души, с които заедно ще изкачи Черни връх и ще постави началото на туристическата дейност у нас.

Водопадите са сред най-пленителните природни образувания. А България може да се похвали с хиляди. Безброй са кътчетата, сгушени в гората, които изненадват с величествеността си.

Етрополският водопад Варовитец е едно от тези райски места, които ти дават повече от очакваното.

Gallery
Водопад Варовитец

Водопадът се намира съвсем близо до Етрополския манастир "Света Троица".  До него можете да стигнете или през задната врата на манастира, или като минете вдясно от него.

Водопадът се образува от малка река, протичаща покрай манастира. Когато видите извора, трудно можете да си представите, че малко по-надолу има такъв красив и живописен водопад.

Gallery
Водопад Варовитец

Малко преди водопада има по-малко каменно корито. До 1970-те години в края му е имало водно колело, което е задвижвало генератор за електрически ток, захранващ манастира.

Няма да откриете водопад Варовитец в 5-те или 10-те най-красиви водопада у нас, защото не впечатлява с големината си, но със сигурност ще останете впечатлени от живописната местност и красивата природа наоколо.

Gallery
Водопад Варовитец
Gallery
Водопад Варовитец
Gallery
Водопад Варовитец

Препоръчваме мястото като близка до София дестинация, където да се потопите в свежестта на планинския въздух, в уюта на природата сред приятния ромон на водата.

Неслучайно хората казват, че в планината времето сякаш спира. Пред тази красота дъхът също.

Снимки: обекти.бг