Въпреки че не е открит нито един погребан фараон, египтолозите предполагат, че Хеопсовата пирамида е служила за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс), управлявал Древен Египет през 2606 – 2583 г. пр.н.е. Смята се, че пирамидата е построена по проект на архитекта Хемон (Хемиону).

Със своите 138,75 метра Хеопсовата пирамида е най-високата пирамида в света. Основата й е 230,4 метра.  Първоначално е достигала височина от 146,59 метра. Пирамидите са на повече от 4500 години.

Заедно с пирамидите Хефрен и Микерин се смята за най-известните пирамиди на Гиза – единственото оцеляло от Семете чудеса на античния свят.

Хеопсовата пирамида е изградена от 2,3 милиона варовикови блока, всеки от които тежи между 2 и 30 тона, като има основания да се вярва, че някои достигат до цели 50 тона!

Предполага се, че строежът е продължил около 20 години.

Любопитен факт е, че ако погледнете трите пирамиди от Гиза, ще си помислите, че пирамидата на Хефрен е по-голяма от тази на Хеопс. Това обаче се дължи на оптическа измама и на някои факти – пирамидата на Хефрен има по-стръмен склон и освен това се намира на малко възвишение.