Чудили ли сте се някога как изглежда Хеопсовата пирамида отвътре?

Сега, благодарение на изследователи от Харвардския университет, които я фотографираха в детайли, можете да надникнете във вътрешността на това архитектурно чудо на древния свят, да се разходите из криволичещите тунели и да огледате мистериозните помещения в 3D.

Разходката започва с тунел, за който се смята, че е създаден от крадци през 820 г. сл. н.е.

Включени са както Кралската камера в горната част на пирамидата, така и тази на кралицата в средата и една подземна камера, чието предназначение е неизвестно.

Пирамидата, чийто размер е сходен с астероида, в който NASA разби космически кораб по-рано тази година – най-голямата в Египет и е служила за гробница на египетския фараон от четвъртата династия Хуфу (по-познат с гръцкото си име Хеопс).

Хеопс започва строежа на пирамидата (днес тя е най-старото чудо от Седемте чудеса на света) около 2550 г. пр. н.е. За издигането ѝ са използвани приблизително 2,3 млн. каменни блока, всеки от които тежи средно от 2,5 до 15 тона. Пренасянето на строителния материал до мястото е било същинско предизвикателство – 8000 тона гранит са внесени от град Асуан, разположен на повече от 800 км.

Дълго време се смяташе, че пирамидите са построени от роби. Открития обаче, направени през 90-те години на миналия век в разположените в близост пирамиди на Хефрен и Микерин, показват, че за изграждането им са били използвани платени работници.

Кликнете ТУК, за да се разходите из Хеопсовата пирамида.

Източник: IFLScience