Египтолог твърди, че след като отваря древноегипетска гробница, развива мистериозно заболяване, което го кара да халюцинира и да кашля кръв.

Режисьорът и египтолог Рами Романи разказа в предаването The Jordan Harbinger Show, че се разболява, след като отваря гробница за телевизионното предаване Mummies Unwrapped на Discovery Channel през 2019 г.

„Не съм бил толкова близо до смъртта, както когато снимахме Mummies Unwrapped”, каза той в по-ранно интервю за Khaleej Times. Екипът е работил по епизод за мумифицирани останки, за които хората са твърдели, че са принадлежали на библейска фигура.

"Докато снимахме това, влязохме в една гробница, която не беше отваряна от години. Отключихме вратата и първоначално местните жители стояха настрана, за да се уверят, че няма змии или някакви проклятия. Тъй като не вярваме в проклятия, ние директно слязохме по стълбищата. Гробницата беше безкрайна. Продължихме да слизаме надолу, беше доста прашно. И аз вдишвах всичко това. Същия ден поех обратно към Кайро и започнах да не се чувствам добре.

На следващата сутрин имах изключително висока температура. Никога през живота си не съм имал толкова висока температура. Вдигнах 42°C и започнах да кашлям кръв. Повикаха лекари. Едва не умрях."

Според Романи гробницата не е отваряна от около 600 години. В интервю с Джордан Харбингър той добавя, че треската е предизвикала халюцинации. Лекарите му поставят антибиотици, като смятат, че причината е прилепи, змии или прах от вътрешността на гробницата.

Романи не вярва в така нареченото "проклятие" на фараоните, но казва, че в него има "научна" истина. Въпреки че идеята, че древните фараони са поставили проклятие върху всички, които нарушават съня им, разбира се, е глупост, в древните гробници са открити гъбични патогени. Едно проучване изследва хората, които са отваряли египетски гробници, и не открива подозрително количество смъртност. И все пак съществува теория, че лорд Карнарвън - предполагаема жертва на "проклятието" - може да е бил заразен с гъбичен патоген Aspergillus, хванат при отварянето на гробницата на Тутанкамон.

Романи доживява да разкаже тази своя история, макар че все още не е сигурен с какво всъщност се е разболял.

"Накрая, четири дни по-късно, се възстанових, но беше на косъм", казва той пред Khaleej Times. "Независимо дали е било проклятие на мумия или не, нещо в тази гробница ме порази.“

Източник: IFLScience